Przygotuj domowe gofry nawet jeśli nie masz gofrownicy.
Porcji 4os.
Czas przygotowania 15 minutyminut
Czas gotowania 15 minutyminut
Czas całkowity 30 minutyminut
Składniki
2jajka
300mlmleka
230gmąki pszennej
2łyżeczkiproszku do pieczenia
1/2łyżeczkisody oczyszczonej
1/2łyżeczkisoli
1łyżeczkacukru
100groztopionego masła
wybraneulubione dodatki
Sposób przygotowania
Do wysokiego naczynia wlej mleko, wbij jajka, dodaj sól i cukier i rozmąć lub zmiksuj do połączenia się składników.
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem i sodą i wymieszaj do połączenia się składników.
Dodaj roztopione masło pozostawiając 1 łyżkę do smażenia. Wymieszaj do połączenia.
Patelnię grillową (dość dużą) dobrze rozgrzej. Dodaj łyżkę masła, a następnie wylej połowę ciasta.
Smaż aż ciasto usmaży się na złoty kolor, a następnie odwróć na drugą stronę za pomocą łopatki. Smaż z drugiej strony na złoty kolor, a następnie zdejmij z patelni.
W taki sam sposób usmaż drugą porcję ciasta.
Przygotuj dodatki - sadzone jajka, grillowaną szynkę, wędzonego łososia, twarożek, lub w wersji na słodko konfitury, frużelinę, owoce itp.