Duszona kaczka z oliwkami

Danie pachnące świeżymi ziołami. Pożywne, eleganckie i pełne smaku.
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 minutes
Czas gotowania: 1 hour
Czas całkowity: 1 hour 10 minutes
Okazja: Danie główne
Rodzaj dania: Kuchnia śródzeimnomorska, Mięsne
Porcji: 4 os.

Składniki

  • 4 udka kaczki ok 1kg
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej lub półsłodkiej
  • 100 g oliwek kalamata lub czarnych
  • 50 g masła
  • 125 ml białego wina półwytrawnego
  • 35 ml oliwy
  • sól
  • pieprz

do podania:

  • makaron pappardelle

Przygotowanie krok po kroku

  • W rondlu rozgrzej oliwę i zrumień mięso z każdej strony.
  • Wyjmij zrumienione mięso z garnka. Dodaj cebulę posiekaną w piórka, zmiażdżony czosnek oraz zioła i paprykę. Zeszklij. Wlej wino i zredukuj je.
  • Włóż do garnka mięso i zalej je wodą (lub bulionem). Mięso powinno być w połowie zanurzone w płynie. Oprósz mięso lekko solą i pieprzem i duś pod przykryciem do miękkości. W razie konieczności uzupełnij płyny.
  • Na 15 minut przed końcem duszenia dodaj odsączone z zalewy oliwki. 
  • Gdy mięso jest już miękkie, można umieścić je na 5 minut pod grillem, aby zrumienić skórkę (tak zrobiłam z kaczką ze zdjęcia).
  • Po wyjęciu mięsa spod grilla dodaj zimne masło i wymieszaj do połączenia się składników sosu. Ewentualnie dopraw do smaku.
  • Podawaj z makaronem.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy