Danie w azjatyckim stylu. Proste szaszłyki z kurczaka w orzechowej marynacie z lekką sałatką z makaronu ryżowego lub sojowego. Świeże warzywa. To jest po prostu pyszne!
Porcji 5porcji
Czas przygotowania 10 minutyminut
Czas gotowania 15 minutyminut
Czas całkowity 25 minutyminut
Składniki
600gpiersi kurczaka
marynata:
50gcebuli
1duży ząbek czosnku
1papryczka chili
3łyżkimasła orzechowego
1/2łyżeczkimielonego kminu rzymskiego
1/2łyżeczkimielonej kolendry
1/4łyżeczkikurkumy
2łyżkisosu sojowegojasnego
1łyżkasosu rybnego
3łyżkigorącej wody
sałatka makaronowa:
pęczek rzodkiewek
2gruntowe ogórki
1czerwona cebulaok 100g
500gmakaronu typu azjatyckiegonp ramen, soba, jajecznego do wyboru
2łyżkioctu ryżowego lub soku z limonki
1papryczka chili
sólpieprz
2łyżkioleju arachidowego najlepiej tłoczonego na zimno
świeża kolendra
+ drewniane patyczki do szaszłyków namoczone w zimnej wodzie przez 20 minut.
Sposób przygotowania
Składniki marynaty zmiksuj na jednolitą pastę.
Kurczaka pokrój w kostkę lub cienkie paski, zalej przygotowaną pastą satay i wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut lub dłużej, do zamarynowania.
Zamarynowanego kurczaka nabij na patyczki. Nie powinien być zbyt mocno ściśnięty, aby upiekł się szybko i równomiernie.
W garnku zagotuj wodę. Osól i ugotuj makaron. Odcedź.
Szaszłyki usmaż lub upiecz na grillu.
Rzodkiewki i ogórki poszatkuj na cienkie plasterki. Cebulę w cienkie piórka. Chili posiekaj jak najdrobniej - jeśli potrawa ma być dla dzieci, usuń błony i pestki, aby nie była zbyt ostra.
Do warzyw dodaj makaron, skrop octem ryżowym lub sokiem z limonki.
Dopraw sałatkę do smaku solą i pieprzem i polej olejem arachidowym. Wymieszaj.
Podawaj od razu udekorowane świeżą kolendrą.
Okazja: Danie główne
Rodzaj dania: Kuchnia Azjatycka
Słowa kluczowe: danie z kurczaka, kurczak, satay, szaszłyki, szaszłyki drobiowe