Zupa ogonowa przepis

Klasyczna zupa ogonowa

Bogactwo kuchni polskiej. Zupa ogonowa to jeden z tych klasyków, o których warto pamiętać. Pyszna, pożywna i rozgrzewająca.
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 2 hours 30 minutes
Czas całkowity: 2 hours 45 minutes
Okazja: Kolacja, Obiad
Rodzaj dania: Jednogarnkowe, Zupa
Słowa kluczowe: Wołowina
Porcji: 4 porcje

Składniki

  • 1 kg ogonów wołowych
  • 100 g cebuli
  • 120 g marchwi
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 75 g selera
  • 250 g ziemniaków
  • 400 g pomidorów bez skórki z puszki
  • 2 sztuki grzybów leśnych świeżych, mrożonych lub suszonych
  • 150 ml białego wina opcjonalnie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka tymianku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 l bulionu lub wody
  • sól
  • pieprz
  • 30 ml oliwy lub oleju

Przygotowanie krok po kroku

  • Pokrojone mięso na kawałki obsmażamy na niewielkiej ilości oliwy lub oleju głębokim garnku. Rumiane mięso przekładamy na talerz, a nadmiar tłuszczu wylewamy.
  • W tym samym naczyniu przesmażamy pokrojone na kawałki marchew, pietruszkę, seler oraz cebulę i czosnek. Gdy lekko zmiękną, podlewamy winem i redukujemy.
  • Do warzyw ponownie dodajemy mięso, grzyby, tymianek, ziele angielskie oraz liść laurowy. Podlewamy gorącym bulionem lub wodą. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 1,5-2 godzin.
  • Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i pomidory. Gotujemy do miękkości.
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Opcjonalnie obieramy mięso z kości.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy