Bogactwo kuchni polskiej. Zupa ogonowa to jeden z tych klasyków, o których warto pamiętać. Pyszna, pożywna i rozgrzewająca.
Porcji 4porcje
Czas przygotowania 15 minutyminut
Czas gotowania 2 godzinygodzin30 minutyminut
Czas całkowity 2 godzinygodzin45 minutyminut
Składniki
1kgogonów wołowych
100gcebuli
120gmarchwi
100gkorzenia pietruszki
75gselera
250gziemniaków
400gpomidorów bez skórkiz puszki
2sztukigrzybów leśnych świeżych, mrożonych lub suszonych
150mlbiałego winaopcjonalnie
2ząbkiczosnku
1gałązkatymianku
3ziarnaziela angielskiego
2liście laurowe
2lbulionulub wody
sól
pieprz
30mloliwylub oleju
Sposób przygotowania
Pokrojone mięso na kawałki obsmażamy na niewielkiej ilości oliwy lub oleju głębokim garnku. Rumiane mięso przekładamy na talerz, a nadmiar tłuszczu wylewamy.
W tym samym naczyniu przesmażamy pokrojone na kawałki marchew, pietruszkę, seler oraz cebulę i czosnek. Gdy lekko zmiękną, podlewamy winem i redukujemy.
Do warzyw ponownie dodajemy mięso, grzyby, tymianek, ziele angielskie oraz liść laurowy. Podlewamy gorącym bulionem lub wodą. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 1,5-2 godzin.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i pomidory. Gotujemy do miękkości.