Proste i aromatyczne ciasteczka owsiane z lekko ciągnącym wnętrzem.
Porcji 25sztuk
Czas przygotowania 2 godzinygodzin
Czas gotowania 12 minutyminut
Składniki
125gmiękkiego masła
100gcukru
50gpłatków owsianych
1jajko
125gmąki pszennej np tortowej
100gsuszonych moreli
1,5łyżkilikieru amaretto
szczyptasoli
Sposób przygotowania
Morele posiekaj dość drobno.
Płatki owsiane lekko rozdrobnij w blenderze. Niezbyt mocno, by nie utraciły swojej struktury, a jedynie by były drobniejsze.
Masło utrzyjz cukrem, dodaj jajko, a następnie pozostałe składniki. Ciasto powinno być plastyczne i dość lepkie.
Uformuj z niego wałek i zawiń w folię spożywczą. Włóż do zamrażalnika na 1,5-2 godzin, by dobrze się zmroziło.
Zmrożone, ale wciąż dające się kroić nożem ciasto krój na plastry o grubości mniej więcej 1cm i układaj zachowując odstępy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (w czasie pieczenia pierwszej blachy, pozostałe ciasto włóż z powrotem do zamrażalnika, by się nie ogrzewało. Im cieplejsze ciasto wkładamy do pieca, tym bardziej ciasteczka się "rozleją" na blaszce).
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 12 minut, do chwili aż się zarumienią.
Ostudź na kratce, a następnie Przełóż do puszki, w której mogą być przechowywane nawet do miesiąca, ale z czasem tracą na chrupkości.