Papryka faszerowana kaszą bulgur, soczewicą i aromatycznym chorizo
Porcji 4porcje
Składniki
5papryk spiczastych/ramiro
1szklankakaszy bulgur
1/2szklankiczerwonej soczewicy
75gchorizo
1laska cynamonu
1/2cytryny
1cebulaok 100g
1ząbekczosnku
sól/pieprz
2łyżkioliwy
5jajek
Sposób przygotowania
Na oliwie podsmaż bulgur z soczewicą aż zacznie skwierczeć. Dodaj laskę cynamonu oraz 1/2 wyszorowanej wcześniej cytryny w całości. Zalej wrzątkiem tak, aby kasza i ziarna były przykryte ok 2cm warstwą płynu (ok 3 szklanki). Dopraw do smaku solą, przykryj i gotuj aż cały płyn się zredukuje. W razie konieczności dolej i gotuj całość do miękkości. Ugotowaną kaszę odkryj by odparowała i odstaw. Cynamon i resztki cytryny usuń.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Na patelni podsmaż chorizo pokrojone w cienkie plasterki lub drobną kostkę. Gdy wytopi się tłuszcz, dodaj cebulę i czosnek i podsmaż aż zmiękną. Dodaj całość do bulguru i wymieszaj.
Papryki przetnij wzdłuż z jednej strony. Delikatnie usuń gniazda nasienne dłonią, umyj i osusz.
Papryki wypełnij farszem.
Ułóż w naczyniu żaroodpornym i skrop oliwą.
Piecz przez około 40-45 minut lub do momentu aż papryka będzie miękka, a skórka zacznie się rumienić.
Jajka usmaż na patelni tak, by żółtko pozostało płynne.