150gwędzonegoniezbyt tłustego boczku (lub pancetty)
1-2ząbkiczosnku
ok. 300g makaronu np orecchiette
100mlsłodkiej śmietankidowolnej
1/2szklankistartego parmezanu
pęczek natki pietruszki
oliwa
sólpieprz do smaku
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 200°C (termoobieg 180°C).
Kalafiora podziel na małe różyczki. Skrop oliwą i oprósz solą i pieprzem. Luźno rozsyp na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 15-20 minut lub do momentu aż kalafior będzie miękki i przyrumieniony. Odstaw.
Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Na koniec odlej 1/2 szklanki wody z gotowania do ewentualnego rozrzedzenia sosu.
Boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż na złoty kolor na patelni. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilę podsmaż, uważając by nie przypalić czosnku.
Dodaj śmietankę i posiekaną natkę pietruszki. Jeśli sos jest zbyt gęsty lub jest go zbyt mało, dodaj wodę spod gotowania makaronu. Doprowadź ponownie do wrzenia.
Zdejmij patelnię z kuchenki i dodaj starty parmezan. Wymieszaj dokładnie.
Na koniec dodaj pieczone różyczki kalafiora i gorący makaron. Wymieszaj.