Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
5
z
2
głosów
Makaron w sosie mascarpone, z mięsem mielonym i pieczarkami
Porcji
4
os.
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
15
minuty
minut
Czas całkowity
25
minuty
minut
Składniki
500
g
drobiowego mięsa mielonego
2
szalotki
lub 1 cebula
2
ząbki
czosnku
200
g
pieczarek
1
szklanka
białego wytrawnego wina
można zastąpić bulionem
250
g
serka mascarpone
pieprz
szczypta
płatków chili
1
łyżeczka
skórki otartej z cytryny
sól morka do smaku
2
łyżki
oliwy
świeża bazylia
makaron np kokardki - Farfalle
Sposób przygotowania
W osolonym wrzątku ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Zachowaj szklankę wody, w której się gotował.
Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulkę/szalotkę i czosnek. Dodaj mięso mielone i podsmaż chwilę.
Następnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmaż aż zmiękną.
Całość dopraw pieprzem i chili i podlej winem.
Zredukuj wino.
Dodaj skórkę drobno startą z cytryny.
Dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj. W razie konieczności, podlej odlaną wodą po gotowaniu makaronu, by rozrzedzić nieco sos.
Dopraw do smaku i zdejmij z ognia.
Do gorącego sosu dodaj gorący makaron i wymieszaj.
Posyp posiekaną bazylią.
Podawaj natychmiast.
Okazja:
Danie główne