250gserka homogenizowanego waniliowego lub naturalnego
2-3łyżkicukru pudru
skórka otarta z 1 dużej mandarynki
Sposób przygotowania
Drożdże zalać ciepłym mlekiem i mieszać do rozpuszczenia.
Masło roztopić.
Do rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić. Odstawić pod przykryciem na 45-60minut.
Wyrośnięte ciasto zagnieść na oprószonej mąką stolnicy i podzielić na ok 15 części. Uformować gładkie bułeczki i odstawić na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i piec w 200°C przez 10-15 minut.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek homogenizowany (jeśli naturalny, można dodać więcej cukru) i delikatnie wymieszać do połączenia.
Otrzeć skórkę z wyszorowanej mandarynki i dodać do kremu. Wymieszać.
Z ostudzonych bułeczek ścinać wierzchy, a miąższ wydrążać pozostawiając odrobinę na dnie.