Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Marynowany camembert w oliwie
Kawałki aromatycznego sera w oliwie z ziołami
Porcji
3
os.
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Składniki
1
krążek sera typu camembert
20
ml
octu winnego z białego wina
suszone pomidory
bazylia świeża lub suszona
2
ząbki
czosnku
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
oliwa z oliwek extra vergine
Sposób przygotowania
Schłodzony ser pokroiłam w niewielkie trójkąty. Z jednego krążka powinno wyjść 8-10 kawałków.
W szerokim, ale niskim słoiku ułożyłam ser i zasypałam ziołami i pokruszonymi i posiekanymi drobno suszonymi pomidorami.
Czosnek obrałam i pokroiłam w drobne plasterki. Wrzuciłam do słoika z serem i ziołami.
Wszystko zalałam oliwą z oliwek i octem winnym. Ser powinien być nią przykryty.
Odstawiłam do lodówki na 2 dni.
Przed podaniem wyjęłam z lodówki na 15 minut.
Oliwę można z powodzeniem wykorzystać do skropienia sałaty.
Okazja:
Przystawka