Jajka rozmąć, odłóż 1-2 łyżki do posmarowania jagodzianek. Następnie rozmieszaj z mlekiem. Dodaj ekstrakt waniliowy.
Rozmieszaj płyn w mące, a następnie zagnieć ciasto do połączenia się składników.
Dodaj tłuszcz i wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
Odstaw w ciepłe miejsce pod ściereczką na 45 minut lub do podwojenia objętości.
Ponownie krótko zagnieć. Podziel na 8-10 części, wyrabiaj bułeczki, rozpłaszcz, wypełnij umytymi owocami (możesz dodać po pół łyżeczki cukru) i zaklej dokładnie. Układaj spodem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw pod przykryciem na około 30 minut do wyrośnięcia.
Z rozpuszczonej drugiej porcji masła, cukru pudru i mąki zagnieć kruszonkę.
Wyrośnięte jagodzianki posmaruj odłożonym jajkiem i posyp obficie kruszonką.
Piecz w 170ºC przez około 25-30 minut na złoty kolor.
Ostudź na kratce.
Okazja: Wypieki
Rodzaj dania: Ciasto z owocami
Słowa kluczowe: jagodzianki, jagodzianki z kruszonka