Szybki i niezawodny. Nie może się nie udać, a smakuje wyśmienicie.
Porcji 15porcji
Czas przygotowania 20 minutyminut
Czas gotowania 30 minutyminut
Studzenie 30 minutyminut
Czas całkowity 50 minutyminut
Składniki
200gherbatników
100gmasła
500gtwarogu półtłustego w kostce lub mielonego co najmniej dwukrotnie
3jajka
1/3szklankicukru
1/3szklankiśmietanki 30%
skórka otarta z 1 cytryny
1,5szklankijagód
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wyjmij z lodówki, by ogrzały się do temperatury pokojowej.
Masło rozpuść.
Herbatniki pokrusz lub rozdrobnij w blenderze. Dodaj rozpuszczone masło i dokładni wymieszaj.
Blachę wysyp herbatnikami i wyrównaj. Dokładnie dociśnij, aby utworzyć spód sernika. Wstaw do lodówki, by spód stężał.
Twaróg zmiel w misce blendera na gładką masę. Przełóż do miski.
Do sera dodaj skórkę z cytryny, jajka, kremówkę oraz cukier i dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
Masę serową wyłóż na spód z herbatników.
Na wierzch wysyp umyte i odsączone jagody.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 165ºC i piecz przez około 30-45 minut do momentu aż masa serowa na środku zastygnie i będzie po poruszeniu blachą drżała jak galaretka.
Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na -20-30 minut.