Domowa zupa ogórkowa z koperkiem - klasyczny przepis

Zupa ogórkowa z koperkiem

Dawno nie gotowałam żadnej zupy. Wiadomo jak to jest, święta, zakupy, mycie okien i cała reszta tego wiosennego szaleństwa. Najprościej wówczas jest ugotować makaron, wymieszać go z prostym sosem i obiad gotowy, ale ostatecznie nic nie jest w stanie zastąpić domowej, pożywnej zupy.

Zanim przyjdzie lato i czas chłodników i lekkich minestrone warto wykorzystać zapasy z własnych spiżarni i ugotować najlepszą po tej stronie globu ogórkową. Kwaskowa, gęsta, pełna jarzyn zupa ogórkowa, z wiosennym akcentem w postaci świeżego koperku. W moim domu wszyscy ją bardzo lubią – właśnie tak przygotowaną. Z kawałkiem świeżego pieczywa z powodzeniem może stanowić podstawę posiłku. Świetnie smakuje nawet następnego dnia, więc z powodzeniem można przygotować ją wieczorem i odgrzać nazajutrz, po powrocie z pracy.

Składniki:

(około 6 porcji)

  • około 250g skrzydełek drobiowych (lub innego mięsa do wywaru)
  • 1 średnia marchew
  • 1 mała pietruszka
  • plaster korzenia selera
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 500g ogórków kiszonych
  • mały pęczek koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki kaszy manny (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte mięso włóż do dość dużego garnka i zalej zimną wodą (około 2-2,5l) Gotuj na małym ogniu. Po zagotowaniu odszumuj i gotuj jeszcze 30 minut na niewielkim ogniu.
  • Marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziemniaki pokrój w dowolnej wielkości kostkę i dodaj do wywaru.
  • Dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarna pieprzu i gotuj do całkowitej miękkości na niewielkim ogniu.
  • Ogórki zmiksuj lub zetrzyj na tarce. Możesz podsmażyć je chwilę na maśle, ale nie jest to niezbędne.
  • Dodaj ogórki do zupy. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez kolejne 10 minut.
  • W razie konieczności zagęść zupę kaszą manną.
  • Posiekaj koperek.
  • Śmietanę rozmieszaj z łyżką gorącej zupy i dodaj ją do niej. Wymieszaj.
  • Dodaj koperek i dopraw do smaku.
  • Podawaj na ciepło.

Smacznego!

8 Odpowiedzi

  1. Gdy byłam mała zupę ogórkową jadałam jedynie w szkolnej stołówce bo w moim domu w ogóle jej nie przyrządzano (kuchnią zajmowała się babcia-gotowała przepysznie). Gdy dorosłam postanowiłam przekonać ojca (bo to on był jej przeciwnikiem) do domowej-ogórkowej i… udało się. Polubił. Ostatnio zamiast śmietany dodaję śmietankowego serka topionego i wychodzi jeszcze smaczniej. Pozdrawiam :)

  2. Witam,
    No to kolejny smakowity przepis do wypróbowania, tylko proszę o info śmietana 18% wystarczy żeby zupka się nie zważyła. Bo ze mnie początkujący Mistrz Gotowania.
    Pozdr

  3. Jak ogórkowa to tylko z koperkiem i to z dużą ilością. Świetny pomysł na zagęszczenie zupy. Następnym razem spróbuję bez ziemniaków a jedynie z samą kaszą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *