Zupa pomidorowa z makaronem – klasyczna

Zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem gości na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu i jestem niemal pewna, że nie jesteśmy wyjątkiem.

Czasami mam wrażenie, że gotuję ją ciągle i to niezależnie od okazji, dnia tygodnia, czy też pory roku. Powstała u nas nawet nowa tradycja wigilijna – zgadnijcie jaka? Obok pierogów ruskich, na stole ląduje wówczas właśnie klasyczna zupa pomidorowa. Może wydawać się to dziwne, ale czasami warto pójść na takie kompromisy i wszyscy od razu są szczęśliwsi.

zupa pomidorowa

 

 

Panuje przekonanie, że w polskich domach jada się pomidorówkę w każdy poniedziałek i robi się ją dodając koncentratu pomidorowego do rosołu. Ja jednak nie przepadam za tą metodą. Oczywiście można od czasu do czasu wspomóc się taką szybką metodą urozmaicenia obiadów, ale jestem pewna, że mój przepis powali koncentrat w rosole w przedbiegach.

Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów latem nie ma sobie równych, natomiast w zimie i wiosną, można z powodzeniem zastąpić je pomidorami z puszki dobrej jakości. Warto zainwestować tu w naprawdę dobry produkt, bowiem w jest to jej główny składnik.

Oprócz dobrych pomidorów potrzebny będzie też bulion. Może być warzywny lub drobiowy. Nie ma tu ścisłej reguły. Moim ulubionym w tym przypadku jest ten pierwszy, ponieważ jest nieco delikatniejszy i nie tłumi smaku pomidorów. Wybór jednak pozostawiam wam i waszym preferencjom smakowym. Rzadko zabielam też zupę śmietaną, chociaż zdarza mi się podać ją na stół. W tym miejscu gorąco polecam roślinne śmietany i śmietanki, którymi od pewnego czasu jestem w nich zakochana.

5 z 2 głosów

Zupa pomidorowa z makaronem

Najprostsza wersja ulubionej zupy naszych milusińskich i nie tylko. Pyszna i zdrowa
Porcji 3 porcje
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 20 mins

Składniki

  • 400 g pomidorów lub pomidorów z puszki
  • 0,75 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 20 ml oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 120 g makaronu dowolnego
  • koperek do podania
  • 1 szczypta cukru opcjonalnie

Sposób przygotowania

  • Pomidory włóż na 10s do wrzącej wody, a następnie przełóż do zimnej i obierz ze skórki. Pokrój.
  • Obrane ze skórki i pokrojone pomidory lub pomidory z puszki przesmaż z posiekanym czosnkiem na oliwie kilka minut.
  • Przesmażone pomidory zalej gorącym bulionem i gotuj około 10 minut.
  • Całość zmiksuj, aby pozbyć się kawałków pomidorów.
  • Dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią i opcjonalnie cukrem.
  • Ponownie podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
  • Ugotuj ulubiony makaron zgodnie z sugestią producenta.
  • Podawaj zupę z makaronem i świeżym koperkiem. Możesz podać także gęstą śmietanę lub zabielić zupę w garnku.
Okazja: Obiad, Zupy
Rodzaj dania: Dla Dzieci, Kuchnia Polska, łatwe
Słowa kluczowe: pomidory

 

Join the Conversation

  1. Tradycyjnie jak zawsze w niedzielę rosół, a w poniedziałek pomidorowa.

  2. Nasza ulubiona. Za każdym razem wyjdzie inna, ale zawsze smaczna.

  3. Już na zdjęciu widać jaka fajna konsystencja, musi być smaczna.

  4. Nasza ulubiona, możemy jeść pomidorową i nigdy nam się nie znudzi.

  5. Już samo zdjęcie przemawia jak pyszna musi być .Widać, że taka zawiesista i pełna aromatu. U nas wszyscy domownicy uwielbiają pomidorową.

  6. Brzmi świetnie, muszę przygotować taką zupę. Odkąd mam w końcu zmywarkę w mieszkaniu to mogę gotować, wcześniej zniechęcała mnie wizja zmywania góry naczyń ręcznie.

  7. Ogromny plus za przepis na pomidorówkę w roślinnej odsłonie – jak się okazuje, klasyka (i tradycyjne, ulubione przepisy!) może iść w parze z wege dietą! Od razu rośnie apetyt na gorącą, aromatyczną zupę. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close