Podwójnie pieczone bataty z kiełbasą żywiecką i sosem wiśniowym w jakości QAFP
Porcji 2
Czas przygotowania 15 minutyminut
Czas gotowania 40 minutyminut
Czas całkowity 55 minutyminut
Składniki
2średnie bataty
250gkiełbasy żywieckiej wyprodukowanej w systemie QAFP
300gwiśni bez pestekmogą być mrożone
2gałązki rozmarynu
1mała czerwona cebula
30mloctu z czerwonego wina
1/2szklankibrązowego cukru
oliwa
sólpieprz do smaku
50grukoli
sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
W niewielkim garnku zeszklij na oliwie posiekaną czerwoną cebulę. Dodaj wiśnie, rozmaryn i cukier i gotuj aż całość zgęstnieje i nabierze konsystencji konfitury. Dodaj ocet winny i dopraw obficie świeżo mielonym pieprzem i solą do smaku. Odstaw.
Bataty dokładnie wysmaruj oliwą, oprósz solą i upiecz w temp. 200ºC przez około 30 minut, do miękkości.
Upieczone bataty przekrój na pół – nie do końca, tylko aby utworzyć kieszonkę na wędlinę.
Do przekrojonych batatów włóż po porcji kiełbasy żywieckiej. Całość wstaw pod grill i krótko zapiecz – aż wędlina zacznie się rumienić.
Polej sosem wiśniowym i udekoruj rukolą skropioną oliwą i sokiem z cytryny.