W misce wymieszaj mięso z żółtkiem, panco, 2 łyżkami pesto, solą i pieprzem. Dokładnie wyrób, jak ciasto. Na koniec dodaj wino i jeszcze raz wymieszaj. Masę podziel na 6-7 części i uformuj okrągłe kotleciki. Odstaw.
cebulkę i czosnek posiekaj.
Piekarnik rozgrzej do 180ºC
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy. Obsmaż kotleciki krótko z każdej strony. Zdejmij z patelni. Nagmiar tłuszczu odlej z patelni.
Na tej samej patelni zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pomidory i podsmaż kilka minut. Podlej passatą i dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Zdejmij z ognia.
W sosie umieść podsmażone kotleciki. Wstaw do piekarnika na około 15 minut.
W międzyczasie ugotuj makaron spaghetti.
Gorące klopsiki posyp poszarpaną mozzarellą (przed dodaniem do sosu, możesz obtoczyć ją w łyżce pesto. Mozzarella roztopi się lekko z gorącym sosie.