Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Włoska tapenada z oliwek i anchois
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas całkowity
10
minuty
minut
Składniki
1
szklanka
oliwek
czarnych lub zielonych wg uznania
ok. 3-4 fileciki anchois
cytryna
1-2
ząbki
czosnku
1/3
szklanki
dobrej oliwy extra vergine
1
łyżka
kaparów
1,5
łyżeczki
ostrej musztardy
sól
pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki umieść w pojemniku malaksera lub blendera.
Posiekaj bardzo drobno, ale tak, aby składniki zachowały swoją teksturę. Możesz też drobno posiekać wszystkie składniki nożem.
Podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami. Świetnie smakuje także jako dodatek do gorącego makaronu.
Jeśli masz czas, schłódź tapenadę przed podaniem.