1opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru40g
2łyżkibułki tartej
Sposób przygotowania
Z przesianej mąki, cukru pudru, masła, soli i ekstraktu szybko zagniotłam kruche ciasto. Zawinęłam w folię i schłodziłam w lodówce przez minimum 30 minut.
Schłodzone ciasto podzieliłam na dwie części. Jedna 60, druga 40%. Większą część skruszyłam na dno blachy wyłożonej pergaminem, nakłułam gęsto widelcem i podpiekłam w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 15 minut.
Podpieczony spód odstawiłam do ostudzenia.
W tym czasie wydrylowałam wiśnie.
Jajka zmiksowałam z cukrem. Dodałam śmietanę i wymieszałam, aż składniki się połączyły. Na koniec dodałam proszek budyniowy i mieszałam do całkowitego rozpuszczenia.
Spód ciasta oprószyłam bułką tartą i wysypałam równomiernie wiśnie. Wszystko zalałam delikatnie masą śmietankową. Na wierzch delikatnie rozkruszyłam pozostałą część kruszonki.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 60 minut.
Ostudziłam.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Serwować z lekko osłodzonym naturalnym jogurtem, bitą śmietaną lub lodami.