Czekoladowy torcik z puszki z kremem z białej czekolady
Porcji 2szt
Czas przygotowania 45 minutyminut
Czas gotowania 40 minutyminut
Czas całkowity 1 godzinagodzinę25 minutyminut
Składniki
125gmiękkiego masła
100gcukru
2jajka
100gmąki pszennej
3pełne łyżki ciemnego kakao
1/2łyżeczkiproszku do pieczenia
3łyżkimleka
1/2łyżkiesencji waniliowej
Krem
100gdobrej białej czekolady
3łyżkimleka
150gmiękkiego masła
120gcukru pudru
2łyżkilikieru kawowegolub innego np pomarańczowego, czekoladowego itp
+ 2 duże puszki po konserwach np po ananasachśr ok 9cm
Sposób przygotowania
Puszki nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, nie przerywając ucierania.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do miski z masą maślano-jajeczną.
Wymieszać.
Na koniec dodać mleko i esencję waniliową i ponownie wymieszać do połączenia składników.
Masę podzielić na dwie części. Napełnić puszki i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 40 minut lub do chwili, gdy będzie sprężyste z wierzchu.
Ciasto odstawić na kilka minut do przestygnięcia, następnie wyjąć z puszek i ostudzić na kratce.
W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę z mlekiem na małym ogniu, często mieszając. (Miska z czekoladą nie powinna dotykać się gotującej się wody) Gdy masa będzie jednolita, lekko przestudzić.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, a następnie stopniowo dodawać do czekolady.
Ciasto pokroić na plastry (krojąc z góry w dół), przekładać kremem, ułożyć "na leżąco" na półmisku, a resztą kremu udekorować wierzch.