pączki z ricotty

Pączki z ricotty

Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 minutes
Czas gotowania: 15 minutes
Czas całkowity: 25 minutes
Okazja: Deser
Porcji: 30 sztuk

Składniki

ciasto na pączki z ricotty

  • 250 g ricotty
  • 3 jajka
  • 50 g cukru 1/4 szklanki
  • 150 g mąki pszennej 1 szklanka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli

sos czekoladowy

  • 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 80 ml śmietanki kremówki lub mleka
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy z 1 owocu
  • 50 g masła ekstra
  • 15 ml płynnego miodu

dodatkowo:

  • 1 l oleju roślinnego do smażenia lub smalcu

Przygotowanie krok po kroku

  • Cukier utrzyj z jajkami za pomocą miksera.
  • Do utartej masy, dodaj ricottę i ekstrakt waniliowy i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Przerwij miksowanie, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sól. Wymieszaj lub krótko zmiksuj.
  • Tłuszcz rozgrzej do 160-170°C.
  • Za pomocą łyżki lub dwóch łyżek jeśli pączki mają mieć ładniejszy kształt, wykładaj porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Smaż na złoty kolor z obu stron.
  • Odsącz z nadmiaru tłuszczu na sicie lub ręczniku papierowym.
  • Przygotuj sos czekoladowy: W niewielkim garnku umieść połamaną czekoladę, masło oraz śmietankę lub mleko. Podgrzewaj na najmniejszej mocy palnika do połączenia się składników. Na koniec dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Podawaj do pączków lub innych deserów.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy