Podstawowy przepis na muffinki i wszelkiego rodzaju babeczki, cupcakes itp. Wystarczy do ciasta bazowego dodać wybrane dodatki lub wyłożyć dekoracyjnie krem na upieczone już muffinki.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni lub 170 termoobieg.
Formę na muffinki wyłóż papilotkami.
Jajka utrzyj z cukrem za pomocą rózgi kuchennej aż masa lekko zgęstnieje i zjaśnieje. Nie ubijaj na gęstą i puszystą pianę, jak do biszkoptu.
Do ciasta dodaj olej i mleko i ponownie ubij krótko, do połączenia się składników.
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj delikatnie łopatką silikonową lub drewnianą łyżką. Tylko do połączenia się składników.
W tym miejscu możesz dodać inne składniki takie jak suszone owoce, posiekaną czekoladę, owoce, orzechy, otartą skórkę cytrusów itp lub pozostawić ciasto w formie podstawowej.
Przygotowane ciasto przełóż do przygotowanych papilotek. Ciasto powinno wypełnić od 1/2-2/3 wysokości foremki.
Jeśli chcesz przygotować dwukolorowe muffinki, do połowy ciasta dodaj 1,5 łyżeczki kakao i około 2 łyżki mleka dla rozluźnienia ciasta. Przełóż kakaowe ciasto do pozostałych foremek.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut. Babeczki powinny w tym czasie wyrosnąć i zrumienić się, a w dotyku być delikatne i sprężyste.
Okazja: Wypieki
Rodzaj dania: Muffinki
Słowa kluczowe: babeczki, cupcakes, muffin, muffinki