Muffinki – kiedyś u nas nieznane, ale wkradły się w nasze serca bez reszty. Nie ma osoby, która ich nie lubi. Zresztą trudno się dziwić, bo te małe ciasteczka można złapać w dłoń niemal wszędzie, wyglądają uroczo, a różnorodność ich smaków jest nieskończona.
Widząc, jak wiele z Was szuka idealnego przepisu na muffinki, postanowiłam przygotować przepis bazowy. Jeden prosty przepis, na podstawie którego przygotujecie nieskończenie wiele babeczek o przeróżnych smakach, kolorach. Będzie to też świetna podstawa do przygotowania wszelkich kremowych cupcakes.
Jego główną zaletą jest jego prostota i uniwersalność. Nie wymaga on bowiem użycia miksera, ani żadnych niecodziennych składników. Samo pieczenie także zajmuje zaledwie 15-20 minut, nie więcej. Tak przygotowane babeczki są niesamowicie delikatne, pulchne i miękkie. Zawdzięczają to właśnie temu delikatnemu zmieszaniu składników i to podstawowa zasada, o której warto pamiętać. Podobnie jak w przypadku scones, muffinki im dłużej ubijane i wyrabiane, tym twardsze. Nie należy też piec ich zbyt długo, te maleńkie ciasteczka bowiem już po 15 minutach pieczenia z termoobiegiem są idealnie wypieczone i właśnie tak lubię piec je najbardziej. W końcu im prędzej się upieką, tym prędzej będzie można je zjeść, a przyznam, że znikają ekspresowo.
Koniecznie wypróbujcie ten przepis, a zapewniam, że już nigdy nie będziecie szukać innego. Wystarczy bowiem dodać posiekaną czekoladę, suszone owoce, skórkę cytrusów, orzechy, kakao, a także wszystko to, na co przyjdzie Wam ochota, by otrzymać wymarzone wypieki.

Muffinki - przepis bazowy
Składniki
- 250 g mąki pszennej np tortowej
- 2 jajka
- 120 g cukru drobnego
- 90 ml oleju roślinnego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego opcjonalnie
do ciemnych muffinek:
- 1,5 łyżeczki kakao
- 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni lub 170 termoobieg.
- Formę na muffinki wyłóż papilotkami.
- Jajka utrzyj z cukrem za pomocą rózgi kuchennej aż masa lekko zgęstnieje i zjaśnieje. Nie ubijaj na gęstą i puszystą pianę, jak do biszkoptu.
- Do ciasta dodaj olej i mleko i ponownie ubij krótko, do połączenia się składników.
- Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj delikatnie łopatką silikonową lub drewnianą łyżką. Tylko do połączenia się składników.
- W tym miejscu możesz dodać inne składniki takie jak suszone owoce, posiekaną czekoladę, owoce, orzechy, otartą skórkę cytrusów itp lub pozostawić ciasto w formie podstawowej.
- Przygotowane ciasto przełóż do przygotowanych papilotek. Ciasto powinno wypełnić od 1/2-2/3 wysokości foremki.
- Jeśli chcesz przygotować dwukolorowe muffinki, do połowy ciasta dodaj 1,5 łyżeczki kakao i około 2 łyżki mleka dla rozluźnienia ciasta. Przełóż kakaowe ciasto do pozostałych foremek.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut. Babeczki powinny w tym czasie wyrosnąć i zrumienić się, a w dotyku być delikatne i sprężyste.
Polecam!!!
Pycha i w koncu napisane ile konkretnie mąki 😁
Również polecam przepis ☺