Klasyczne lody waniliowe – w maszynce do lodów lub bez niej

Piękne lato mamy tego roku. Tylko patrzeć, jak wyrosną u nas palmy i bananowce. Słońce grzeje niemiłosiernie i chciałoby się w całości zanurzyć w chłodnej wodzie. Szkoda tylko, że tak daleko mi do niej.

W takich chwilach zdarza mi się zazdrościć tym, których los rzucił w nadmorskie tereny.

A może by tak kupić mały domek w sąsiedztwie jednej z tych pięknych polskich plaż…

Jak już dojdę do tego etapu, wezmę to pod uwagę.

Tymczasem ratuję się domowymi lodami i przyznam, że choć w tych warunkach topią się na potęgę, to jest w nich coś uzależniającego. Ten, kto jako pierwszy wyprodukował domową wersję maszyny do kręcenia lodów był geniuszem, a ten kto włożył wanilię do śmietany był jeszcze większym. Lody waniliowe są wyśmienite, jedyne prawdziwe, lepsze niż jakiekolwiek dostępne w sklepach. Pełne czarnych ziarenek wanilii, puszyste i maksymalnie kremowe. Idealne.

Moje dzieci chcą je jeść nawet na śniadanie i właściwie im się nie dziwię.

 

No ratings yet

Domowe lody waniliowe

Przygotuj w maszynce do lodów lub bez niej
Porcji 850 ml
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 1 hr

Składniki

  • 300 ml mleka
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 laska wanilii
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka

Sposób przygotowania

  • Mleko i śmietanę wlewam do garnka. Wanilię przekroiłam wzdłuż na pół i wydrążyłam nasionka. Nasionka wraz z całym strąkiem do mleka i zagotowałam. Zestawiłam z ognia.
  • Żółtka ubiłam z cukrem na jasną puszystą pianę mikserem, a następnie stopniowo, wąską strużką dodawałam gorące mleko ze śmietanką. Po dodaniu całego mleka do masy żółtkowej, całość przelałam do garnka i mieszając podgrzewałam. Zdjęłam z ognia na chwilę przez zagotowaniem. Ostudziłam do temperatury pokojowej, a następnie dobrze schłodziłam w lodówce. By przyspieszyć ten etap, posiłkowałam się zamrażarką, pilnując jednak, by masa nie zamarzła.
  • Schłodzony custard przelałam do maszynki do lodów i mroziłam przez około 30-35 minut aż zgęstniały.
  • Na tym etapie można już cieszyć się lodami lub przełożyć do szczelnego pojemnika i dodatkowo zmrozić i podawać w wafelkach.
  • Lody można przygotować bez maszynki do lodów. W tym celu schłodzoną mieszankę przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Co 30-40 minut masę należy miksować, by rozbić powstające kryształki lodu. Czynność tę trzeba powtarzać aż lody zgęstnieją.
Okazja: lody

Smacznego!

Join the Conversation

  1. a jaki śliczny kubeczek:))
    Pyszności !

    1. Małgosia Author says:

      Aaaa, to taki wyjątkowy kubeczek, jedyny w swoim rodzaju ;)

  2. uwielbiam desery przygotowane własnoręcznie w domu, a nie takie kupne

    1. Małgosia Author says:

      Prawda, sprawiają wiele radości, a smakują o wiele lepiej niż kupione.

  3. Doskonałe lody, podobne robiła moja babcia :)

    1. Małgosia Author says:

      Twoja babcia to szalenie mądra kobieta :)

  4. wyglądają bardzo smacznie, z takim przepisem algida może się schować

    1. Małgosia Author says:

      Domowe lody nie mają sobie równych :)

  5. A ja uwielbiam sorbety owocowe, bardzo przypominają lody, są smaczne i zdrowe. Ale przepisy na tym blogu są rewelacyjne, szczególnie lody i desery:)- zapraszam http://ciekawe-miejsca-polska-wakacje.blog.pl/

    1. Małgosia Author says:

      Dziękuję za miłe słowa, a sorbety też uwielbiam, właśnie „chodzi” za mną jeden smak :)

  6. Cudowne :) w ogóle nie dziwię się dzieciom, że chcą je jeść na okrągło.. ;) też mam w planach waniliowe, na razie raczyliśmy się wiśniowymi :) pozdrawiam serdecznie! :)

    1. Małgosia Author says:

      Waniliowe wyszły wspaniale, musisz spróbować. Ja teraz mam niesamowitą ochotę na jakiś sorbet. Zrobię, jak tylko dojedzą się kokosowe – też pyszne!

  7. Prosty przepis a jaki dobry :) Ja jeszcze dodałem odrobinę cynamonu. Świetnie się komponuje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close