Sorbet wiśniowy z czekoladą i amaretto - lody bez mleka

Sorbet wiśniowy z czekoladą i amaretto

Coraz mocniej odczuwam, że lato się kończy. Na straganach pojawiły się pierwsze dynie, cena najpiękniejszych papryk spadła, a śliwki zasypały niemal każdy kąt. Wieczory pojawiają się szybciej, a na poranne zakupy nawet nie myślę wybierać się bez swetra. Na brzozie za oknem zauważam też pojedyncze żółte liście – wmawiam sobie, że to wina afrykańskich upałów, za którymi już tęsknię wpychając nogi pod miękki koc. Ja na pewno nie jestem człowiekiem zimy…

W kuchni jednak wciąż cieszę się smakami lata i tam nie dopuszczam tej całej jesiennej atmosfery. Po co , kiedy wciąż pomidory pachną pomidorami, a pęczki koperku mają więcej niż trzy gałązki.

Nie odpuszczam też letniemu menu i choć temperatury spadły, serwuję lody, na które od dawna miałam ochotę. Wiśniowy sorbet podbił nasze podniebienia i serca. Zniknął szybciej niż się tego spodziewałam, choć właściwie sama też się do tego przyczyniłam…

Sorbety to lody, które przygotowuje się znacznie szybciej niż lody mleczne. W zasadzie schłodzone owoce wystarczy zmiksować z odrobiną cukru, połączyć z ulubionymi dodatkami i zamrozić. Są lekkie, orzeźwiające, nieziemsko pyszne, a i urody nie można im odmówić, w tym kolorze można się zakochać. Ja się zakochałam…

Zakochałam się też w moim nowym blenderze. Uwierzycie, że to mój pierwszy taki? Stał się moim nieodłącznym przyjacielem i mam nadzieję, że posłuży mi długie lata.

sorbet wiśniowy przepis

Sorbet wiśniowy z czekoladą i Amaretto

Porcji: 4 os

Składniki

  • 350 g wypestkowanych wiśni
  • 1/3 szklanki cukru do smaku
  • 30 ml likieru amaretto
  • 30 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie krok po kroku

  • Wiśnie zmiksowałam z cukrem i likierem w blenderze na gładki koktajl.
  • W drugiej misce blendera starłam na wiórki czekoladę. Można zetrzeć na tarce.
  • Do maszynki do lodów przelałam zimną mieszankę owocową. Mniej więcej w połowie czasu kręcenia lodów, gdy zaczęły już gęstnieć, dodałam schłodzoną czekoladę. Mroziłam w maszynce do zgęstnienia. Dodatkowo zmroziłam w zamrażarce, by osiągnęły zupełnie zwartą konsystencję możliwą do formowania w gałki.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

Smacznego!

Zobacz inne przepisy na lody:

7 Odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *