Domowe śmietankowe lody stracciatella

Słońce już tak wysoko, a na niebie ani jednej chmurki.

Gdzie błękit sięga, tam biegnę boso, by usiąść na soczyście zielonej trawie i upajać się zapachem polnych kwiatów…

Wśród maków i bławatków będę liczyć rozkrzyczane jaskółki i nasłuchiwać świergotu słowika.

Daleko od obowiązków, goniących terminów i zgiełku miasta. Daleko od autostrad, nieustannie dzwoniącego telefonu i drażniącego zapachu frytek z blaszanej przyczepy z tanim fast foodem.

Będę łapać każdy orzeźwiający podmuch letniego wiatru i jeść domowe lody…

Bo lody idealnie pasują do tego obrazka.

Taka moja wakacyjna sielanka…

Tyle pomysłów w głowie się kotłuje, tyle przepisów do wypróbowania, a ja robię tylko lody. Zwyczajne, lodowe, zimne… Bez wielkiego wow?

Otóż nie. Wow było ogromne. Lody w taki upał okazały się lepsze niż najlepsze ciasto, jakie mogłabym dziś upiec. Radości co  nie miara, a smak… Musicie ich spróbować – jestem pewna, że i u Was “wow” będzie równie ogromne.

Kremowe, śmietankowe lody, nie za słodkie i niezbyt delikatne i chrupiąca, zmrożona czekolada – klasyka gatunku w najlepszej formie. Numer jeden tego lata jak na razie.

Składniki:

(około 0,8l lodów)

  • 4 żółtka
  • 300ml śmietanki 30%
  • 375ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany np 18%
  • około 75g mlecznej czekolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka sparz wrzątkiem i oddziel żółtka od białek.
  • Nad garnkiem z gotującą się wodą ustaw miskę z żółtkami i cukrem tak, by jej dno nie dotykało lustra wody. Ubijaj mikserem kilka minut, aż uzyskasz jasną, puszystą masę.
  • Kremówkę zagotuj z mlekiem.
  • Nie przerywając ubijania piany, wlewaj wąską strużką gorący płyn. Następnie przez kilka minut podgrzewaj masę nie doprowadzając do wrzenia.
  • Odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie dodaj kwaśną śmietanę i dokładnie rozprowadź.
    Następnie dokładnie ostudź i schłodź w lodówce.
  • Czekoladę zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w malakserze.
  • Schłodzoną masę przelej do przygotowanej maszyny do lodów i postępuj zgodnie z zaleceniami producenta. Lody powinny być zmrożone po upływie 20-30 minut w zależności od temperatury powietrza.
  • Mniej więcej  w połowie czasu mrożenia dodaj startą czekoladę.
  • Gotowe lody przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażarki lub podawaj.

Przygotowanie lodów bez maszynki:

  • Przygotowanie masy śmietankowej – jak wyżej.
  • Rozdrobnioną czekoladę dodaj do schłodzonej masy.
  • Przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki.
  • Miksuj dokładnie co 1-1,5 godziny aż do całkowitego zmrożenia lodów.

Smacznego!

8 Odpowiedzi

  1. Wyglądają na bardzo smaczne i bardzo dobrze wykonane. Dobrze, że przepis nie jest jakoś wyjątkowo skomplikowany. Jutro sobota więcej czasu, akurat na takie eksperymenty ;)

    1. Powinno być co 1-1,5h – gdy masa zacznie się zamrażać trzeba rozbić kryształki lodu. Dzięki temu lody będą bardziej kremowe i puszyste.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *