Lato wystartowało! Teraz bezkarnie można biegać boso po strumieniu i leżeć na łące przyglądając się chmurom. (oby tylko nie burzowym) Koniec też narzekania na upały – teraz ich czas.
Na powitanie lata powstały pyszne domowe lody o smaku delikatnej, śmietankowej ricotty z nutą najlepszej wanilii.
Były kremowe mimo braku maszynki i zmysłowo rozpuszczały się w pucharku w upalne popołudnie.
Najeżone czarnymi ziarnami wanilii smakowały wyśmienicie bez dodatków, a także z krwisto czerwonym sosem truskawkowym własnej produkcji.
Kolejna porcja znów się mrozi, bo pierwsza była zdecydowanie zbyt mała, a w sklepie takich się nie kupi!

Domowe lody z ricotty waniliowe
Składniki
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 250 g ricotty
- 1 laska wanilii
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Jajka z cukrem ubijałam przez ok 10 minut na parze (nad gotującą się wodą). Gdy piana była jasna i gęsta zdjęłam znad garnka i odstawiłam.
- W drugiej misce zmiksowałam ricottę (w temperaturze pokojowej) z ziarnami z 1 laski wanilii i ekstraktem waniliowym.
- Na koniec delikatnie połączyłam obie masy dodając jajka do sera.
- Lody przelałam do pojemnika i wstawiłam do zamrażalnika.
- Po upływie ok 1 godziny wyjęłam pojemnik i zmiksowałam zawartość. Czynność tę powtarzałam 3-4 razy w odstępach 30-40 minut. Następnie pozostawiłam do całkowitego zmrożenia.
- Lody na 10 minut przed podaniem wyjęłam z zamrażarki, by zmiękły. W upalny dzień można wstawić na górną półkę lodówki, zmiękną bardziej równomiernie.
Wyglądają super. Muszę się kiedyś na takie pokusić. :)
bardzo apetycznie wyglądają :)
Są wspaniałe :) w dodatku wyglądają na proste do zrobienia.
W sam raz na upały, trzeba się schłodzić na wieczór.
Masz rację, w sklepie takich pyszności się nie kupi :)
Mmm, podoba mi się :) Z ricottą jeszcze nie próbowałam :)
Kiedyś jadłam kupne z mascarpone i były smaczne, stąd pomysł na te z ricotty, wyszły pyszne!
Muszą smakować obłędnie!
Zgadza się :)
Przepis zapisuję, wyglądają przepysznie. Aż żal tyłek ściska, że ja na diecie, ale ewentualnie odmówię sobie śniadania, czy coś ;)
Wybieramy się na tydzień do mojej mamy, więc będę ją zaskakiwać pysznościami, takimi jak Twoje lody!:)
Pozdrawiam i znów „beszczebelnie” zapraszam do mnie na torty. Nieskromnie dodam, że idzie mi coraz lepiej :P
W takim razie czekam na relację z degustacji i zaraz lecę podziwiać Twoje cuda :)
chciałam zrobic lody ale nie mam pojecia jak ubijac na parze jajka z cukrem? jakies podpowiedzi
Proszę umieścić miskę z jajkami i cukrem nad garnkiem z gotującą się wodą w taki sposób, by dni miski nie dotykało powierzchni wody. W tak przygotowanej kąpieli wodnej proszę ubijać masę mikserem, jak zawsze do uzyskania błyszczącej i puszystej piany. Proszę użyć dość dużej miski, masa mocno zyskuje na objętości.