Domowe lody z ricotty waniliowe – przepis bez użycia maszynki do lodów

Lato wystartowało! Teraz bezkarnie można biegać boso po strumieniu i leżeć na łące przyglądając się chmurom. (oby tylko nie burzowym) Koniec też narzekania na upały – teraz ich czas.

Na powitanie lata powstały pyszne domowe lody o smaku delikatnej, śmietankowej ricotty z nutą najlepszej wanilii.

Były kremowe mimo braku maszynki  i zmysłowo rozpuszczały się w pucharku w upalne popołudnie.

Najeżone czarnymi ziarnami wanilii smakowały wyśmienicie bez dodatków, a także z krwisto czerwonym sosem truskawkowym własnej produkcji.

Kolejna porcja znów się mrozi, bo pierwsza była zdecydowanie zbyt mała, a w sklepie takich się nie kupi!

No ratings yet

Domowe lody z ricotty waniliowe

Porcji 400 ml
Czas przygotowania 30 mins
Czas całkowity 4 hrs 10 mins

Składniki

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 250 g ricotty
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  • Jajka z cukrem ubijałam przez ok 10 minut na parze (nad gotującą się wodą). Gdy piana była jasna i gęsta zdjęłam znad garnka i odstawiłam.
  • W drugiej misce zmiksowałam ricottę (w temperaturze pokojowej) z ziarnami z 1 laski wanilii i ekstraktem waniliowym.
  • Na koniec delikatnie połączyłam obie masy dodając jajka do sera.
  • Lody przelałam do pojemnika i wstawiłam do zamrażalnika.
  • Po upływie ok 1 godziny wyjęłam pojemnik i zmiksowałam zawartość. Czynność tę powtarzałam 3-4 razy w odstępach 30-40 minut. Następnie pozostawiłam do całkowitego zmrożenia.
  • Lody na 10 minut przed podaniem wyjęłam z zamrażarki, by zmiękły. W upalny dzień można wstawić na górną półkę lodówki, zmiękną bardziej równomiernie.
Okazja: lody

Join the Conversation

  1. Wyglądają super. Muszę się kiedyś na takie pokusić. :)

  2. bardzo apetycznie wyglądają :)

  3. Są wspaniałe :) w dodatku wyglądają na proste do zrobienia.

  4. W sam raz na upały, trzeba się schłodzić na wieczór.

  5. Masz rację, w sklepie takich pyszności się nie kupi :)

  6. Mmm, podoba mi się :) Z ricottą jeszcze nie próbowałam :)

    1. Pastelle Author says:

      Kiedyś jadłam kupne z mascarpone i były smaczne, stąd pomysł na te z ricotty, wyszły pyszne!

  7. Muszą smakować obłędnie!

    1. Pastelle Author says:

      Zgadza się :)

  8. Przepis zapisuję, wyglądają przepysznie. Aż żal tyłek ściska, że ja na diecie, ale ewentualnie odmówię sobie śniadania, czy coś ;)
    Wybieramy się na tydzień do mojej mamy, więc będę ją zaskakiwać pysznościami, takimi jak Twoje lody!:)
    Pozdrawiam i znów „beszczebelnie” zapraszam do mnie na torty. Nieskromnie dodam, że idzie mi coraz lepiej :P

    1. Małgosia Author says:

      W takim razie czekam na relację z degustacji i zaraz lecę podziwiać Twoje cuda :)

  9. chciałam zrobic lody ale nie mam pojecia jak ubijac na parze jajka z cukrem? jakies podpowiedzi

    1. Małgosia Author says:

      Proszę umieścić miskę z jajkami i cukrem nad garnkiem z gotującą się wodą w taki sposób, by dni miski nie dotykało powierzchni wody. W tak przygotowanej kąpieli wodnej proszę ubijać masę mikserem, jak zawsze do uzyskania błyszczącej i puszystej piany. Proszę użyć dość dużej miski, masa mocno zyskuje na objętości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close