Domowe lody z ricotty o smaku waniliowym - Ósmy Kolor Tęczy

Domowe lody z ricotty waniliowe – przepis bez użycia maszynki do lodów

Lato wystartowało! Teraz bezkarnie można biegać boso po strumieniu i leżeć na łące przyglądając się chmurom. (oby tylko nie burzowym) Koniec też narzekania na upały – teraz ich czas.

Na powitanie lata powstały pyszne domowe lody o smaku delikatnej, śmietankowej ricotty z nutą najlepszej wanilii.

Były kremowe mimo braku maszynki  i zmysłowo rozpuszczały się w pucharku w upalne popołudnie.

Najeżone czarnymi ziarnami wanilii smakowały wyśmienicie bez dodatków, a także z krwisto czerwonym sosem truskawkowym własnej produkcji.

Kolejna porcja znów się mrozi, bo pierwsza była zdecydowanie zbyt mała, a w sklepie takich się nie kupi!

domowe lody z ricotty waniliowe

Domowe lody z ricotty waniliowe

Czas przygotowania: 30 minutes
Czas całkowity: 4 hours 10 minutes
Okazja: lody
Porcji: 400 ml

Składniki

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 250 g ricotty
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie krok po kroku

  • Jajka z cukrem ubijałam przez ok 10 minut na parze (nad gotującą się wodą). Gdy piana była jasna i gęsta zdjęłam znad garnka i odstawiłam.
  • W drugiej misce zmiksowałam ricottę (w temperaturze pokojowej) z ziarnami z 1 laski wanilii i ekstraktem waniliowym.
  • Na koniec delikatnie połączyłam obie masy dodając jajka do sera.
  • Lody przelałam do pojemnika i wstawiłam do zamrażalnika.
  • Po upływie ok 1 godziny wyjęłam pojemnik i zmiksowałam zawartość. Czynność tę powtarzałam 3-4 razy w odstępach 30-40 minut. Następnie pozostawiłam do całkowitego zmrożenia.
  • Lody na 10 minut przed podaniem wyjęłam z zamrażarki, by zmiękły. W upalny dzień można wstawić na górną półkę lodówki, zmiękną bardziej równomiernie.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

13 Odpowiedzi

  1. Przepis zapisuję, wyglądają przepysznie. Aż żal tyłek ściska, że ja na diecie, ale ewentualnie odmówię sobie śniadania, czy coś ;)
    Wybieramy się na tydzień do mojej mamy, więc będę ją zaskakiwać pysznościami, takimi jak Twoje lody!:)
    Pozdrawiam i znów “beszczebelnie” zapraszam do mnie na torty. Nieskromnie dodam, że idzie mi coraz lepiej :P

    1. Proszę umieścić miskę z jajkami i cukrem nad garnkiem z gotującą się wodą w taki sposób, by dni miski nie dotykało powierzchni wody. W tak przygotowanej kąpieli wodnej proszę ubijać masę mikserem, jak zawsze do uzyskania błyszczącej i puszystej piany. Proszę użyć dość dużej miski, masa mocno zyskuje na objętości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *