Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Sałatka tabbouleh
Prosta sałatka na bazie kaszy bulgur z sezonowymi warzywami i dużą ilością świeżych ziół.
Porcji
6
porcji
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
15
minuty
minut
Czas całkowity
30
minuty
minut
Składniki
100
g
kaszy bulgur
250
g
pomidorków koktajlowych
100
g
czerwonej cebuli
1
ząbek
czosnku
1/2
szklanki
posiekanej mięty
2/3
szklanki
posiekanej natki pietruszki
1/4
szklanki
natki kolendry
1
cytryna
50
ml
oliwy EV
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Przepłukaną kaszę zalewamy gotujemy w osolonym wrzątku na wolnym ogniu przez około 7-10 minut, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, pomidorki przekrój na ćwiartki lub połówki, natki drobno posiekaj.
W dużej misce wymieszaj warzywa, zioła i kaszę.
Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj skórkę i sok z cytryny oraz oliwę, sól i pieprz. Wymieszaj.
Przygotowanym dressingiem polej sałatkę i dokładnie wymieszaj.
Podawaj od razu lub po schłodzeniu.
Okazja:
Sałatka
Rodzaj dania:
Wegetariańska
Słowa kluczowe:
na grilla, sałatka, tabbouleh