Do złożenia burgera: bułki do hamburgerówgarść świeżej rukoli, kilka liści sałaty rzymskiej, 1/2 czerwonej cebuli, majonez lub aioli, 1 pieczony burak, oliwa, sok z cytryny, kolendra
Sposób przygotowania
Ciecierzycę odcedź na sicie.
We wrzątku ugotuj groszek przez 2-3 minuty, a następnie przelej zimną wodą i odcedź starannie.
Ciecierzycę i groszek utłucz na puree lub zmiksuj niezbyt dokładnie.
Do masy groszkowej dodaj żółtko, panco, pastę curry, trawę cytrynową oaz drobno posiekaną dymkę i kolendrę. Wymieszaj dokładnie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zwilżonymi dłońmi uformuj 5-6 dość dużych, spłaszczonych burgerów.
Na rozgrzaną patelnię wylej półcentymetrową warstwę oleju i smaż burgery z obu stron na złoty kolor.
Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Bułkę do hamburgerów przekrój na pół i grillujemy na złoty kolor - można zrobić to na tej samej patelni, na której smażyły się burgery, uprzednio usuwając olej i przecierając patelnię ręcznikiem papierowym.
Zgrillowane bułki posmaruj majonezem (może być z dodatkiem czosnku, mięty) lub aioli.
Układaj kolejno: liście sałaty, plastry pieczonego buraka, ciepłe burgery z groszku i rukolę z piórkami czerwonej cebuli i listkami kolendry (można skropić je oliwą i sokiem z cytryny).
Całość przykryj drugą połówką bułki posmarowaną sosem.