Galaretkę rozmieszaj dokładnie w 1/3 szklanki gorącej wody.
Białka wlej do szklanej lub metalowej miski. Ustaw ją nad kąpielą wodną (nad garnkiem z gotującą się wodą w taki sposób, by miska nie dotykała powierzchni wody). Ubijaj białka na parze. Gdy będą prawie ubite, zacznij dodawać cukier po łyżce.
Kontynuuj ubijanie na parze aż do wykorzystania całego cukru - około 8-10 minut.
Zdejmij białka znad pary i ubijaj jeszcze kilka minut, aż zaczną stygnąć.
Dodaj rozpuszczoną galaretkę (jeśli zaczęła tężeć, podgrzej ją lekko) i sok z cytryny, Wymieszaj.
Formę wyłóż waflem. Na nim rozsmaruj ubitą pianę. Przykryj drugim waflem i dociśnij.
Wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Gdy pianka stężeje, pokrój wafle w trójkąty lub prostokąty wg uznania.
Obie czekolady roztop. Polej nimi pokrojone ciepłe lody. Odstaw do zastygnięcia czekolady. Podawaj.
Podpowiedzi i notatki
Białka powinny zostać oddzielone ze świeżych, dokładnie umytych i sparzonych jaj z pewnego źródła.