Kuskus z karmelizowanymi morelami i grillowaną kiełbasą
kuskus z suszonymi owocami i mocno wytrawna kiełbasa o dymnym aromacie to zaskakująco udane połączenie
Porcji 4os.
Czas przygotowania 15 minutyminut
Czas gotowania 15 minutyminut
Czas całkowity 30 minutyminut
Składniki
1szklankakaszy kuskus
4-5świeżych moreli
garść rodzynek
łyżkamiodu lub cukru
szczyptakurkumy
sól/pieprz
łyżkamasła
ulubiona kiełbasa
natka pietruszki
Sposób przygotowania
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Zagotowujemy wodę, i przygotowujemy kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu z tą różnicą, że dodajemy szczyptę kurkumy. Morele myjemy, usuwamy pestki i kroimy w ćwiartki. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy morele. Podsmażamy, a po chwili dodajemy odsączone rodzynki oraz miód lub cukier. Delikatnie mieszamy, by nie zmiażdżyć owoców, a gdy się lekko zezłocą, zdejmujemy z kuchenki.
Kiełbasę kroimy w ukośne plastry i grillujemy na patelni grillowej lub ruszcie.
Gdy kuskus wchłonie całą wodę, mieszamy i delikatnie łączymy z owocami.
Wykładamy na talerze tak, jak pokazuje fotografia lub w sobie dogodny sposób i podajemy na stół.