Kuskus z karmelizowanymi morelami i grillowaną kiełbasą

Gdybym potrafiła czarować, wyczarowałabym sobie dodatkową niedzielę… Tego nie potrafię, ale umiem wyczarować sobie na przykład taki wyjątkowy kuskus

Poniedziałek znów spadł na mnie niczym przysłowiowy grom z jasnego nieba. Spadł tym bardziej i tym głośniej, że weekend był dwa razy dłuższy, a ja wcale nie zdążyłam wypocząć… Wstałam niewyspana i bez mleka do kawy, więc dojście do pionu zajęło mi znacznie więcej czasu niż zazwyczaj. Po walce z najnowszym projektem, stertą naczyń i praniem w końcu udało mi się usiąść. Wpadłam nawet na pomysł, by brak mleka do kawy zrekompensować sobie kulką lodów śmietankowych, co zamieniło filiżankę czarnego napoju w coś, co w pełni zaspokoiło moje zmysły i pobudziło do dalszej pracy. Coś czuję, że teraz częściej zapomnę kupić mleko, by mieć wymówkę zafundować sobie taki rarytas.

Dziś serwuję Wam danie, które odkryłam stosunkowo niedawno. Trudno mi tylko sklasyfikować je do jednej konkretnej kategorii. Wydaje mi się, że z powodzeniem można podać je zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Prezentuje się nieźle, a smakuje wyśmienicie. Może to tylko kiełbasa i kuskus, nic szczególnego, ale w towarzystwie pachnących moreli i słodkich rodzynek danie wygląda dumnie i uroczyście, niczym najdoskonalszy kawałek polędwicy.

 

No ratings yet

Kuskus z karmelizowanymi morelami i grillowaną kiełbasą

kuskus z suszonymi owocami i mocno wytrawna kiełbasa o dymnym aromacie to zaskakująco udane połączenie
Porcji 4 os.
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 30 mins

Składniki

  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 4-5 świeżych moreli
  • garść rodzynek
  • łyżka miodu lub cukru
  • szczypta kurkumy
  • sól/pieprz
  • łyżka masła
  • ulubiona kiełbasa
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Zagotowujemy wodę, i przygotowujemy kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu z tą różnicą, że dodajemy szczyptę kurkumy. Morele myjemy, usuwamy pestki i kroimy w ćwiartki. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy morele. Podsmażamy, a po chwili dodajemy odsączone rodzynki oraz miód lub cukier. Delikatnie mieszamy, by nie zmiażdżyć owoców, a gdy się lekko zezłocą, zdejmujemy z kuchenki.
  • Kiełbasę kroimy w ukośne plastry i grillujemy na patelni grillowej lub ruszcie.
  • Gdy kuskus wchłonie całą wodę, mieszamy i delikatnie łączymy z owocami.
  • Wykładamy na talerze tak, jak pokazuje fotografia lub w sobie dogodny sposób i podajemy na stół.
Okazja: Danie główne
Rodzaj dania: łatwe

 

Join the Conversation

  1. Kuskus lubię, ale z morelami i kiełbasą to jeszcze nie jadłam…
    Kuskus na słodko i kiełbasa , ciekawe…

    1. Pastelle Author says:

      Owoce w wytrawnych daniach trzeba lubić. Ich słodycz świetnie podkreśla słony smak kiełbasy, ale nie każdy toleruje takie połączenia, ja uwielbiam :)

  2. moja ulubiona kielbaska to wiejska od kani, super sprawdzila sie w rpzepisie:) dzieki wielkie za wrzucenie:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close