Proste danie na bazie ryżu i soczewicy. Może stanowić kompletne danie lub dodatek do dania głównego.
Porcji 4porcje
Czas przygotowania 5 minutyminut
Czas gotowania 25 minutyminut
Czas całkowity 30 minutyminut
Składniki
200gryżubiałego lub basmati
250gugotowanej soczewicy brązowej lub zielonejmoże być z puszki
350gcebuli
10gmąki pszennej
250mloleju
1łyżeczkamielonego kminu rzymskiego
1łyżeczkanasion kolendry
1łyżeczkakurkumy
1łyżeczkacynamonu
1łyżeczkamielonego ziela angielskiego
1łyżeczkacukru
sól i pieprz do smaku
500mlwody
Do podania
jajko w koszulce lub sadzone1 sztuka na porcję
gęsty jogurt naturalny lub grecki
Sposób przygotowania
Cebulę pokrój w talarki i oprósz solą i mąką. Rozgrzej 250ml oleju i usmaż cebulę na złoty kolor. Odsącz z tłuszczu i odstaw. Olej usuń z rondla.
W tym samym rondlu upraż kmin i kolendrę aż zacznie intensywnie pachnieć - około 1 minutę. Nie spal przypraw!
Dodaj ryż, kurkumę, ziele angielskie, cynamon, cukier, 1/2 łyżeczki soli i oprósz obficie pieprzem. Przesmaż całość przez około 1-2 minuty, a następnie zalej wodą.
Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
Przed końcem dodaj odsączoną z zalewy soczewicę i jeszcze chwilę gotuj aż soczewica się podgrzeje.
Gdy ryż wchłonie cały płyn i będzie ugotowany, zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem jeszcze 10 minut. Po tym czasie dodaj cebulę i delikatnie wymieszaj.
Podawaj z jogurtem naturalnym lub jajkiem w koszulce lub sadzonym.