Wytrawne bułeczki na maślance - idealne pieczywo śniadaniowe bez drożdży.
Porcji 8sztuk
Czas przygotowania 10 minutyminut
Czas gotowania 15 minutyminut
Czas całkowity 25 minutyminut
Składniki
130gmąki pszennej
65gmąki kukurydzianejżółtej)
50gzimnego masła
125mlmaślanki
2jajka
1/3łyżeczkisoli
szczyptacukru
1/2łyżeczkiproszku do pieczenia
1/2łyżeczkisody oczyszczonej
30mlmleka
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C,
Obie mąki przesiej z sodą i proszkiem do pieczenia do miski. Dodaj sól i cukier.
Do mąki zetrzyj na tarce zimne masło i lekko wgnieć je do mąki.
Jajka rozmąć w maślance. Dodaj do suchych składników. Krótko zagnieć ciasto. Tylko do połączenia się składników. Zbyt długo wyrabiane scones będą zbite i twarde.
Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Uformuj okrąg, lekko spłaszcz dłonią i pokrój na 8 części. Możesz uformować okrągłe bułeczki, ale im mniej zagniata się ciasto to tym lepiej.
Przełóż bułeczki na blachę wyłożoną pergaminem. Posmaruj mlekiem.