Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
3.56
z
9
głosów
Surówka coleslaw z czerwonej kapusty
Prosta surówka do obiadu. Szybka do przygotowania, łatwa i tania.
Porcji
4
porcje
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas dodatkowy
30
minuty
minut
Czas całkowity
15
minuty
minut
Składniki
1/4
główki
czerwonej kapusty
ok. 350g
1
czerwona cebula
70
g
marchewki
100
ml
majonezu
100
ml
jogurtu naturalnego
50
ml
soku z cytryny
1
łyżeczka
musztardy
np Dijon
1
łyżeczka
cukru
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Kapustę i cebulę cienko poszatkuj
Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach
Majonez dokładni wymieszaj z jogurtem, musztardą, sokiem z cytryny oraz cukrem, solą i pieprzem.
Przygotowanym sosem polej przygotowane warzywa i dokładnie wymieszaj.
Podawaj od razu lub odstaw na 30 minut, by smaki dobrze się połączyły.
Podpowiedzi i notatki
Jeśli lubisz, dodaj do surówki uprażone pestki słonecznika lub dyni.
Okazja:
Sałatka, Surówka
Rodzaj dania:
łatwe