Babka adwokatowa

Są takie dni, że pomysłów na ciasta jest tyle, że gdyby móc upiec je wszystkie, nie starczyłoby głów do ich zjedzenia. Tak więc pomysły leżakują całymi tygodniami czekając na realizację. Bywa i tak, że giną we wciąż rosnącej stercie gromadzonych przepisów. Tak też było z babką adwokatową. Miałam upiec ją już przed nowym rokiem i zeszło mi do samej Wielkanocy.  I tak zgodnie ze starym polskim przysłowiem, odwlekło się, ale nie uciekło…

A że nie uciekło, to naprawdę nieźle się składa, bo babka okazała się najlepszą pozycją podczas świąt. Prosta i nieskomplikowana, za to w smaku niesamowicie bogata, delikatna, puszysta, wręcz rozpływająca się w ustach. Po tak łatwym przepisie nie spodziewałam się wielkich fajerwerków – byłam bardzo pozytywnie zaskoczona.

Moja babka adwokatowa ma jeszcze jedną dużą zaletę – naprawdę długo utrzymuje świeżość. Dzięki swojej wilgotnej strukturze jeszcze po świętach była w naprawdę niezłej kondycji i można było zjeść ją do ostatniego kawałeczka ze smakiem.

Składniki:

(forma na babkę ok 2l)

  • 200g masła
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka adwokatu
  • 1 szklanka cukru
  • 6 dużych jajek
  • szczypta soli
  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło, olej, adwokat oraz cukier włóż do garnka i doprowadź do wrzenia mieszając. Gotuj 2-3 minuty na małym ogniu nie przerywając mieszania. Zdejmij znad ognia.
  • Z masy odlej 1/2 szklanki i odstaw do nasączenia gotowej babki.
  • Pozostałą masę ostudź.
  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
  • Żółtka oddziel od białek.
  • Do wystudzonej masy adwokatowej dodawaj po jednym żółtku ucierając mikserem.
  • W dwóch partiach dodaj przesianą mąkę i wymieszaj.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Dodaj do ciasta i delikatnie i powoli wymieszaj łopatką lub drewnianą łyżką do połączenia się składników. Nie ubijaj mikserem, ani nie mieszaj zbyt energicznie.
  • Ciasto przełóż do natłuszczonej i oprószonej mąką formy (babkowej, z kominem lub tak jak u mnie, prostokątnej)
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 45-50 minut lub do tzw “suchego patyczka”.
  • Odstaw na 10 minut, aby babka lekko odpoczęła.
  • Następnie wyjmij z formy i jeszcze gorącą polej odłożoną masą adwokatową.
  • Pozostaw do ostygnięcia.

Smacznego!

0

14 Odpowiedzi

  1. babkę z adwokatem robię od lat i zawsze znika błyskawicznie. Ja żółtka dodaje do wystudzonej masy i dopiero odlewam pół szklanki do polewy. dobrze też troszkę ponacinać babkę wtedy polewa dociera głębiej do ciasta i w tedy dopiero jest pycha.Polecam.

    1. Nigdy dotąd na większą skalę nie interesowałam się dietą bezglutenową. Być może wkrótce pojawi się na blogu taka kategoria.

  2. Ciekawe ile to ma KCAL hahhaa :p I się dziwić że brzuchy rosną ;)
    Jak to mówią smak smakiem brzuch brzuchem ^^ :)

    1. Ta babka nie należy do szczególnie niskokalorycznych, ale nikt nie każe zjeść całej babki jednej osobie. Czasami ludzie pozwalają sobie na znacznie więcej niż kawałek babki adwokatowej…

  3. Babka z adwokatem – bardzo interesujące ;) Aż czuję jej zapach po mojej stronie monitora :P
    Muszę spojrzeć jutro do barku czy adwokat się uchował jeszcze i jutro bym przystąpiła do dzieła bo nic do niedzielnej kawki dziś nie upiekłam. A czy w razie czego, mogę jednorazowo użyć jakiegoś likieru czy to kwestia tych jaj w adwokacie? pozdrawiam cieplutko

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu