Pikantne udka kurczaka w chrupiącej panierce

Chyba większości z nas zdarza się mieć ochotę na coś mniej zdrowego. Przychodzą nam na myśl wówczas soczyste hamburgery, złociste frytki, aromatyczny kebab, albo kurczak w kruchej, pikantnej panierce. Nie trzeba być dzieckiem, by nie chcieć czasami ulec słabości do ulicznych fast foodów. Gorzej, jeśli akurat w takim momencie znajdujemy się w mieście. Ja czasami ulegam swoim pociechom i funduję im taką ucztę. Ba! Nawet sama im ją nieraz przygotowuję we własnej kuchni, tak jak te udka z kurczaka.

Są wygodne do jedzenia palcami, na tyle duże, by móc usmażyć ich kilka i jednocześnie na tyle małe, by w stosunkowo krótkim czasie osiągnąć idealny stopień wysmażenia zachowując jednocześnie soczystość. Gruba chrupiąca panierka niczym nie ustępuje tej ze znanej sieciówki i świetnie zatrzymuje smak kurczaka wewnątrz. W zależności od upodobań i potrzeb można dostosować ilość ostrej papryki, dodając jej mniej lub więcej. Ja na przykład porcję dla dzieci smażę w panierce bez dodatku chili, natomiast dorośli chętnie sięgają po ostrzejsze kąski.

W ten sam sposób można przygotować także kawałki piersi kurczaka, podudzia lub skrzydełka. Należy tylko pamiętać o dostosowaniu czasu smażenia do wielkości i rodzaju mięsa.

 

Pikantne udka w chrupiącej panierce
Czas Przygotowania
2 hrs
Czas Gotowania
30 mins
Czas Całkowity
2 hrs 30 mins
 


Rodzaj Dania: Danie główne
Ilość Porcji: 4 os.
Składniki
  • 1 kg udek pałek z kurczaka
  • 250 ml maślanki
  • 1 łyżka sambal oelek lub innej pikantnej pasty chili ilość zależna od upodobań
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki mąki pszennej
panierka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • + olej do frytury
Przygotowanie krok po kroku
  1. Udka umyj i osusz.
  2. Do  miski lub grubej foliowej torby wlej maślankę, dodaj chili, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, mąkę oraz sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj do masy mięso i pokryj je dokładnie.
  4. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin (minimum 2 godziny, można na noc - im dłużej mięso będzie się marynowało, będzie smaczniejsze)
  5. 15-30 minut przed smażeniem wyjmij udka z lodówki, by ogrzały się do temperatury pokojowej. Lepiej się wówczas usmażą.
  6. W drugiej misce wymieszaj oba rodzaje mąki z papryką.
  7. Obtaczaj dokładnie udka w mące. Nie otrząsaj zbyt mocno mięsa z marynaty, przeciwnie próbuj zebrać jej jak najwięcej, dzięki temu panierka będzie grubsza.
  8. W szerokim garnku rozgrzej około 1l oleju rzepakowego do temperatury 140-160°C.
  9. Wkładaj po kilka udek do frytury i smaż na złoty kolor około 10-12 minut w zależności od wielkości. Odwracając co jakiś czas, aby nie spiekły się od spodu.
  10. Po usmażeniu odsącz  z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  11. Podawaj z frytkami i surówką.

Smacznego!

0

8 Odpowiedzi

  1. Bardzo lubię przygotowywać takie przekąski;) często zamiast udeki czy skrzydełek robię w takiej panierce kawałki piersi kurczaka, do tego jakiś dobry dip i gotowe;)

  2. Kurcze przepysznie to wygląda. Ja osobiście preferuję kurczaka z ziemniaczkami i mizerią. Naprawdę za kurczakiem wręcz przepadam, a tobie wyszedł on wręcz rewelacyjnie. Udka z kurczaka tylko jeść i się delektować pozdrawiam.

  3. Rozbawił mnie ten opis u dołu, coś tam: podoba ci się przepis to udostępnij. Kurcze, mi się podobają wszystkie przepisy! Cały blog, jeszcze nigdy nie trafiłam na kogoś o tak dobranym guście kulinarnym do mojego. Niektóre rzeczy mogę robić od razu, bo w domu leżą te same składniki w danym daniu. Tu trzeba polecać cały blog!

  4. Niestety nie uwzględniono wielkości udek i pałek wieksze będą surowe przy kości a mniejsze prawie dobre co grozi zatruciem.
    Przepis niedopracowany i niebezpieczny

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu