Ryż na słodko zapiekany w jabłku.

 

Podobny ryż jadłam po raz pierwszy w szkolnej stołówce. Pamiętam jak dziś, że po powrocie ze szkoły zażyczyłam sobie taki sam w domu. Miał być z łyżką masła i łyżką cukru… Ten opis moja mama wspomina z uśmiechem na ustach, a mnie szkolna stołówka kojarzy się właśnie z tym daniem – może dlatego, że zbyt długo nie jadłam szkolnych obiadów. W każdym razie ryż ugotowany na gęsto na mleku uwielbiam do dziś.

Moja wersja tego dania jest nieco inna. Biel ryżu przełamują liczne rodzynki i nieśmiałe kawałeczki jabłka. Całość pachnie cynamonem i wanilią. Sprawdza się zawsze i wszędzie – od śniadania po kolację… Tym razem ryż zaserwowałam w jabłkowej miseczce, dzięki czemu zyskał nie tylko na prezentacji, ale też na smaku, ponieważ został wzbogacony aromatem pieczonego jabłka.

 


Składniki:

  • 4 duże rumiane jabłka
  • szklanka okrągłego ryżu
  • 2 szklanki mleka
  • łyżka masła
  • garść rodzynek
  • cukier waniliowy (z prawdziwą wanilią)
  • szczypta soli
  • cynamon
  • ewentualnie ok 3 łyżki kremówki

Przygotowanie:

  • Ryż zagotować z mlekiem, łyżką masła i szczyptą soli (chyba, że masło masło jest solone). Gotować na półtwardo, aż zacznie gęstnieć. W razie potrzeby dolać odrobinę mleka – ryż nie powinien być zupełnie suchy. Doprawić do smaku cukrem waniliowym i zestawić z ognia.
  • Z jabłek ostrym nożem odkroić czubki. Usunąć gniazda nasienne, a następnie wydrążyć miąższ, pozostawiając około 0,5cm przy skórce.
  • Wydrążony miąższ pokroić i dodać do ryżu.
  • Rodzynki opłukać i dodać do ryżu. Wymieszać.
  • Wydrążone jabłka napełnić ryżem. Z wierzchu oprószyć lekko cynamonem, przykryć odkrojonym wcześniej czubkiem jabłka. Jabłka ustawić na blaszce. Na dno wlać 0,5-1cm wody.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200°C i zapiekać około 30 minut.
  • Podawać na ciepło.
Smacznego !

20 Odpowiedzi

    1. Odmian ryżu jest masa, wszyscy to wiemy. Do deserów najlepsze są te krótko-ziarniste, kleiste po ugotowaniu. Okrągłe ziarna dużo lepiej sprawdzają się w daniach tego typu. Ten do sushi też będzie dobry. Ostatecznie można zrobić to danie z takiego, jaki się akurat ma, jednak zdecydowanie wybrałabym biały i nie polecam parboiled.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *