Czarny dorsz z kalarepą i groszkiem – ryba z patelni z warzywami

Ryba z patelni, w tym przypadku czarny dorsz z groszkiem i kalarepką – to lekkie danie obiadowe, do którego przygotowania wystarczy 20 minut. Chociaż wciąż trwa zima, ten talerz przywołuje na myśl wiosenne posiłki, pełne zieleniny i lekkości.

Prezentuje się wyjątkowo apetycznie, prawda? Na pierwszy rzut oka danie wygląda jakby wyszło spod ręki doświadczonego kucharza, a zapewniam, że wystarczy zwyczajnie rozrzucić wszystko na talerzu. Jestem pewna, że nawet osoba, która na co dzień nie ma styczności z gotowaniem bez problemu sobie poradzi. Przy okazji zbliżającego się święta zakochanych warto zapisać sobie ten przepis. Zapewniam, że druga połówka będzie zachwycona.

Ta ryba z patelni to nic innego niż filet z czarnego dorsza. Bez panierki, bo tak jest zdrowiej, lżej i znacznie szybciej. Uważam też, że o ile ryba z patelni w panierce świetnie pasuje do frytek, to z proponowanymi tu dodatkami byłaby zbyt przytłaczająca. Zamiast czarnego dorsza świetny będzie także zwykły dorsz lub inna biała ryba.

ryba z patelni z kalarepą i groszkiem

Tu znajdziesz więcej smacznych dań rybnych

dorsz z patelni z kalarepą i groszkiem

Czarny dorsz z kalarepą i groszkiem

Ryba z patelni - obiad na szybko. Lekko i smacznie
Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 15 minutes
Czas całkowity: 30 minutes
Okazja: Danie główne
Porcji: 4 os.

Składniki

  • 700 g filetów z czarnego dorsza
  • 2 szt kalarepy
  • 180 g zielonego groszku może być mrożony
  • 1 pęczek koperku
  • 50 ml oliwy
  • 30 g masła klarowanego
  • 1/2 szt cytryny
  • sól morska
  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku

  • Rybę oczyść, zdejmij skórę. Osusz.
  • Kalarepę obierz. Wydrąż kuleczki lub pokrój 2-3 cm kostkę. Obgotuj w osolonym wrzątku przez około 5 minut. Pod koniec gotowania wrzuć groszek. Po minucie odcedź całość i przelej zimną wodą.
  • Na rozgrzaną patelnię wylej niewielką ilość oliwy. Smaż dorsza oprószonego solą i pieprzem po około 2 minuty z obu stron.
  • Na drugiej patelni podsmaż krótko warzywa na maśle klarowanym. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Na każdy talerz wyłóż porcję warzyw. Wyłóż porcję ryby na wierzch i obficie posyp poszarpanym koperkiem. Rybę polej masłem, które pozostało na patelni i skrop cytryną.
Wypróbowałeś przepis?Dodaj zdjęcie i wspomnij @Osmykolorteczy lub oznacz #osmykolorteczy!

ryba z groszkiem i kalarepą

3

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu