Ryba z patelni, w tym przypadku czarny dorsz z groszkiem i kalarepką – to lekkie danie obiadowe, do którego przygotowania wystarczy 20 minut. Chociaż wciąż trwa zima, ten talerz przywołuje na myśl wiosenne posiłki, pełne zieleniny i lekkości.
Prezentuje się wyjątkowo apetycznie, prawda? Na pierwszy rzut oka danie wygląda jakby wyszło spod ręki doświadczonego kucharza, a zapewniam, że wystarczy zwyczajnie rozrzucić wszystko na talerzu. Jestem pewna, że nawet osoba, która na co dzień nie ma styczności z gotowaniem bez problemu sobie poradzi. Przy okazji zbliżającego się święta zakochanych warto zapisać sobie ten przepis. Zapewniam, że druga połówka będzie zachwycona.
Ta ryba z patelni to nic innego niż filet z czarnego dorsza. Bez panierki, bo tak jest zdrowiej, lżej i znacznie szybciej. Uważam też, że o ile ryba z patelni w panierce świetnie pasuje do frytek, to z proponowanymi tu dodatkami byłaby zbyt przytłaczająca. Zamiast czarnego dorsza świetny będzie także zwykły dorsz lub inna biała ryba.
Tu znajdziesz więcej smacznych dań rybnych

Czarny dorsz z kalarepą i groszkiem
Składniki
- 700 g filetów z czarnego dorsza
- 2 szt kalarepy
- 180 g zielonego groszku może być mrożony
- 1 pęczek koperku
- 50 ml oliwy
- 30 g masła klarowanego
- 1/2 szt cytryny
- sól morska
- pieprz
Sposób przygotowania
- Rybę oczyść, zdejmij skórę. Osusz.
- Kalarepę obierz. Wydrąż kuleczki lub pokrój 2-3 cm kostkę. Obgotuj w osolonym wrzątku przez około 5 minut. Pod koniec gotowania wrzuć groszek. Po minucie odcedź całość i przelej zimną wodą.
- Na rozgrzaną patelnię wylej niewielką ilość oliwy. Smaż dorsza oprószonego solą i pieprzem po około 2 minuty z obu stron.
- Na drugiej patelni podsmaż krótko warzywa na maśle klarowanym. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Na każdy talerz wyłóż porcję warzyw. Wyłóż porcję ryby na wierzch i obficie posyp poszarpanym koperkiem. Rybę polej masłem, które pozostało na patelni i skrop cytryną.