Grillowane kotlety wieprzowe po azjatycku

 Czerwiec to wciąż bardzo dobra pora do grillowania. Długie dni, ciepłe wieczory, wycieczki do ogrodu i wyjazdy wakacyjne sprzyjają obiadom na świeżym powietrzu. Chętnie rozpalamy te mniejsze i większe grille i układamy na nich przeróżne mięsa, ryby i warzywa. Zauważyłam jednak, że wciąż najlepiej trafia do nas nieśmiertelna kiełbaska. Nie twierdzę, że nie jest smaczna i nie zamierzam sugerować całkowitego zaprzestania jej grillowania. Chciałabym jednak, abyśmy chętniej sięgali też po inne składniki. Ja uwielbiam grillowane warzywa i owoce, a do nich polecam na przykład grillowane kotlety wieprzowe z kością. Przed ułożeniem na ruszcie zamarynowałam je w aromatycznej, nieco orientalnej marynacie. Dzięki temu mięso zyskało nie tylko wyjątkowy smak, ale także było kruche, a jednocześnie soczyste i równomiernie upieczone.

Dlaczego z kością? Z prostej przyczyny – jest o wiele smaczniejsze.

Co zrobić, jeśli mieszkamy w wielkim mieście i nie możemy pozwolić sobie na beztroskie grillowanie? Osobiście bardzo polecam patelnie grillowe. W prosty sposób pozwalają przyrządzić pyszne dania charakteryzujące się przypieczonymi prążkami. Zapewniam też, że w smaku nie będą odbiegać od tych upieczonych nad żarem. Sama często korzystam z dobrodziejstwa takiej patelni i nawet zimą możemy cieszyć się całkiem przyzwoitą namiastką grilla i wspominać wakacyjne wojaże z rusztem pod pachą.

Składniki:
Marynata:

  • 2 ząbki czosnku
  • ok 1cm kłącza świeżego imbiru
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 1/4 łyżeczki tłuczonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
  • sok i skórka otarta z 1/2 limonki
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sól morska
  • + 500 g schabu z kością (4 kotlety)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso pokrój na kotlety nie oddzielając od kości. Możesz poprosić rzeźnika, by zrobił to za Ciebie.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę, imbir zetrzyj na tarce. Skórkę limonki zetrzyj, a sok wyciśnij do naczynia.
  • Wszystkie składniki marynaty połącz dokładnie ze sobą.
  • Mięso zanurz w marynacie i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny lub na całą noc. (Przed pieczeniem wyjmij z lodówki na 30 minut, by ogrzało się co temperatury pokojowej. Dzięki temu upiecze się równomiernie).
  • Na rozgrzany grill lub patelnię grillową układaj kotlety i grilluj aż mięso się zrumieni i stanie się sprężyste.
  • Odłóż na 10  minut, by odpoczęło i podawaj z surówką lub pieczonymi ziemniakami.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *