Babeczki cytrynowe z kremem maślanym – lemon cupcakes

Nie udało mi się zrobić zdjęć przekrojonego tortu urodzinowego i choć wnętrze było wyjątkowe, przepisu nie będzie, bo co mam Wam pokazać… Cieszę się, że smakował i został zjedzony. Wiem, że jeszcze wrócę do tego smaku w przyszłości i być może wtedy uda mi się zrobić zdjęcia. Udało mi się natomiast upiec pyszne babeczki cytrynowe i to właśnie nimi podzielę się z Wami. Są pyszne, lekkie, mięciutkie i wilgotne, a cytrynowy smak potęguje kwaskowy krem maślany i skórka na samej górze. Piecze się je łatwo i szybko, więc może ktoś skusi się w ten ponury poniedziałek. Taka babeczka to wspaniały sposób na dobry początek tygodnia.

Babeczki cytrynowe z kremem
Czas Przygotowania
45 mins
Czas Gotowania
25 mins
Czas Całkowity
1 hr 10 mins
 

Lemon cupcakes

Rodzaj Dania: Wypieki
Ilość Porcji: 15 szt
Składniki
Składniki (u mnie wyszło 15 muffinek):
  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 ml soku z cytryny sok z ok 2 cytryn
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • 170 g cukru
  • 60 ml maślanki
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem maślany:
  • 100 g miękkiego masła
  • sok z małej cytryny ok 5 łyżek
  • 200 g cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny do dekoracji
Przygotowanie krok po kroku
  1. Cytryny sparzyć i wyszorować. Skórkę zetrzeć.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia i skórkę otartą z cytryny wymieszać ze sobą.
  3. Cukier utrzeć z jajkami trzepaczką lub mikserem. Dodać maślankę oraz olej i wymieszać.
  4. Na koniec dodać suche składniki i wymieszać łopatką.
  5. Przełożyć do foremek na muffinki do 2/3 wysokości.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok 25 minut. Babeczki powinny być lekko przyrumienione.
  7. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  8. Miękkie masło utrzeć mikserem do białości.
  9. Stopniowo dodawać przesiany przez sitko cukier puder nie przerywając ucierania.
  10. Ucierać do chwili aż krem będzie gładki i puszysty bez wyczuwalnego cukru w strukturze. Na koniec dodawać stopniowo sok z cytryny nie przerywając ucierania.
  11. Udekorować kremem babeczki używając szprycy lub łyżką rozsmarować krem na ciastku.
  12. Oprószyć babeczki startą skórką z cytryny.
  13. Schłodzić.
Uwagi do Przepisu

Zdarza się, że cukier puder jest mocno wyczuwalny i sprawia, że krem jest lekko ziarnisty. Można postawić miskę z kremem nad kąpielą wodną i stale ucierając lekko podgrzać krem. Cukier powinien się rozpuścić. Osobiście nie polecam cukru pudru marki Diamant ze względu na jego strukturę i  tę właśnie ziarnistość. Krem na babeczki można rozsmarować łyżką zamiast używać szprycy, będą wyglądać równie ślicznie. Babeczki przed podaniem dobrze jest wyjąć wcześniej z lodówki. Krem się nie rozpłynie, a zyska na smaku po lekkim ogrzaniu.

 

0

17 Odpowiedzi

  1. A moim zdaniem przepis jest słaby. Krem to masło i cukier a po dodaniu soku z cytryny twój krem może się zważyć :) Babeczki wyszły zbyt słodkie i jednocześnie zbyt kwaśne. PZDR

    1. Kasiu, dziękuję za opinię i komentarz. Oczywiście, krem maślany trzeba lubić. Ten z dodatkiem soku z cytryny mi osobiście smakował, był orzeźwiający mimo słodyczy i wg mnie dobrze komponował się z babeczkami. U nas sprawdziły się świetnie, smakowały wszystkim. Co do Twoich obaw, że krem mógłby się zwarzyć, powiem tylko tyle, że tak się nie stało, ale z kremami różnie bywa, trzeba ucierać je z wyczuciem, bo nawet te bez dodatku kwasu potrafią sprawić nam przykrą niespodziankę. Być może krem z walentynkowych muffinek bardziej przypadnie Ci do gustu. Pozdrawiam ciepło.

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu