Biszkopt - najlepszy, łatwy biszkopt na tort. Ten przepis zawsze się udaje

Biszkopt – łatwy i niezawodny – przepis krok po kroku

Dziś 18 stycznia. Moje własne urodziny… Od samego rana dostaję miłe maile, smsy i telefony. Mimo upływających lat wciąż celebruję je z tą samą radością co kiedyś… Co roku staram się zrobić coś miłego dla siebie i upiec tort dla gości, a od kiedy w ten dzień przyszła na świat moja najmłodsza pociecha, świętuję go podwójnie. W tym roku postanowiłam upiec tort w nieco innym kształcie i postawić na dekoracje z masy plastycznej. Krok pierwszy to idealny biszkopt. Co będzie w środku, na razie zostawię w tajemnicy…

I wcale, ale to wcale nie martwię się, że przygotowuję tort sama dla siebie, bo bardzo to lubię, a gdy zaszywam się w kuchni sam na sam z mikserem i piekarnikiem jestem w swoim żywiole. Przez wiele lat dopracowałam przepis na biszkopt tak, by zadowalał mnie smakiem, był niezawodny, wyrośnięty i łatwy do przygotowania. Zapraszam więc po przepis i pędzę zagniatać masę cukrową:

podstawowy przepis na biszkopt

przepis na biszkopt

Biszkopt - łatwy, pewny, sprawdzony - mój ulubiony

Podstawowy przepis na biszkopt - sprawdzony i niezawodny przepis
Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 30 minutes
Czas całkowity: 45 minutes
Okazja: Wypieki

Składniki

  • 5 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki octu winnego lub spirytusowego

Przygotowanie krok po kroku

  • Piekarnik rozgrzej do 170°C.
  • Białka oddziel od żółtek pilnując, by nie zanieczyścić białek żółtkiem. Do białek nie powinna dostać się też woda (miska i jajka powinny być suche), ponieważ utrudni lub uniemożliwi to ubijanie.
  • Białka ubij na sztywną pianę mikserem przez około 5 minut. W połowie czasu ubijania stopniowo dodawaj cukier po łyżce..
  • Do żółtek dodaj proszek do pieczenia i ocet i ubić łopatką lub łyżką energicznie mieszając przez chwilę. Żółtka po chwili zaczną przypominać gęstą, jasnokremową pianę.
  • Ubite żółtka przełóż do piany z białek i łopatką połącz ze sobą.
  • Do masy jajecznej dodaj w dwóch partiach przesiane mąki i bardzo ostrożnie wymieszać łopatką. Tylko do połączenia składników, by nie zniszczyć struktury białek.
  • Dno tortownicy o średnicy ok 20-22cm (na zdjęciu 20cm) wyłóż pergaminem. Boki pozostaw wolne. Ciasto przełóż do formy i wyrównaj łopatką.
  • Piecz przez 25-30 minut lub do suchego patyczka.
  • Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika. Odstaw na 5 minut, a następnie delikatnie wyjmij z tortownicy, przełóż na kratkę dnem do góry, zdejmij pergamin i ostudź
  • Po dokładnym ostudzeniu przełóż kremem i udekoruj według uznania.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

 

Tego przepisu użyłam między innymi do wykonania między innymi:

tort kokosowy ciasto pomarańczowiec i wielu innych.

przepis na biszkopt

 

biszkopt do tortu

 

50 Odpowiedzi

      1. Ewidentnie coś poszło nie tak. Być może zbyt niska temperatura pieczenia lub w Pani piekarniku należy wydłużyć czas pieczenia. Przed wyjściem ciasta z piekarnika zawsze warto sprawdzić palcem, czy na środku jest sprężyste i wyrosniete lub patyczkiem, choć nie polecam nakluwania delikatnego biszkoptu.

  1. Twój sposób na biszkopt jest tradycyjny i nie zawsze wychodzi. Chociaż są tacy co radzą dodać ocet tak jak ty i to ma zapobiec zakalcowi.
    Jest niezawodny sposób na biszkopt:
    1 całe jajko, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, zapach waniliowy.
    Wielkość biszkoptu zależy tylko od tego ile weźmiesz jajek. Na dobry placek trzeba 6 jajek i odpowiednio całą resztę.
    Całe jajka z cukrem i zapachem ubić na parze aż masa zgęstnieje. Potem zdjąć z garnka z parą i wymieszać masę z mąką i proszkiem do pieczenia. Wylać do tortownicy.
    Jest to przepis niezawodny na idealny prawdziwy biszkopt.

    1. Jeśli miałybyśmy się spierać, który biszkopt jest prawdziwy, to pewnie ani jeden, ani drugi nim by nie był ze względu na dodatek proszku do pieczenia. Ja od lat korzystam z mojego przepisu i jeszcze nigdy nie wyszedł mi zakalec, ale różne przypadki chodzą po ludziach, więc wszystko możliwe… Twój przepis wygląda ciekawie, pewnie skorzystam, wypróbuję i dam znać co mi z tego wyszło :) Dziękuję za komentarz, pozdrawiam i zapraszam ponownie :)

  2. BISZKOPT FENOMENALNY
    pierwszy raz robiłam, a nie jestem orłem w dziedzinie pieczenia. W ogóle nie jestem orłem w kuchni. Naprawdę prosty i pięknie wyrósł.
    Dziękuję za inspirację… będę tu zaglądać, będę korzystać.

  3. Dostalam ta stronke od kolezanki,super przepisy. Nie pieklam jeszcze biszkoptu z tego przepisu , sciagnelam przepis na tort bezowy i mam zamiar taki upiec, mam nadzieje, ze sie uda. Podam przepis na swoj biszkopt , ktory pieke od ponad 30tu lat i jest niezawodny. Dodaje az 4 plaskie lyzeczki proszku i pieke go tylko z maczki ziemniaczanej. Biore 8 calych jaj , szklanke cukru , szczypte soli i ubijam to wszystko w szerokim garnku o grubym dnie na gazie , ubijam trzepakiem do jajek, tak dlugo az bedzie piekna , gesta piana….okolo 15 minut.Pozniej delikatnie dodaje maczke ziemniaczana z proszkiem do pieczenia przesiana przez sitko…maczki ziemniaczanej daje plaskie 2 szklanki.Smaruje duza , okragla blaszkei posypuje tarta bulka, ktora po upieczeniu biszkoptu i oczyszczeniu dna i brzegow posluzy mi do dekoracji torku na brzegach.Taki biszkopt z maczki jest bardzo delikatny i szlachetny, a kolor jest cudowny.

    1. Bardzo się cieszę, że do mnie trafiłaś :) Przepis na biszkopt zapowiada się naprawdę ciekawie. Jeśli pozwolisz z przyjemnością go wypróbuję :)

  4. Zawsze bałam się upiec biszkopt, bo myślałam,że mi nie wyjdzie…aż tu mojemu zachciało się na Święta cycków murzynków:P Więc zasiadłam do szukania przepisu na idealny biszkopt,i trafiłam na ten blog.
    Zwiększyłam nieco ilość składników bo piekłam w dużej blaszce. Biszkopt wyszedł świetny, wilgotny w środku i przede wszystkim bardzo urósł.
    Dziękuję za niezawodny przepis:)

    1. Bardzo się cieszę, że biszkopt znów okazał się niezawodny. Dziękuję za komentarz, życzę smacznego ciasta i spokojnych i radosnych świąt :)

  5. Dziś natknęłam się na Twoj przepis na biszkopt i od razu go wypróbowałam. Przed chwilą wyjęłam z piekarnika… jest genialny!!! Dziękuje :)

    1. Bardzo się cieszę, że przepis znów stanął na wysokości zadania i sprawdził się w kolejnej kuchni. Serdecznie dziękuję za komentarz i zapraszam jak najczęściej :)

  6. Jeszcze nigdy nie udał mi się biszkopt. Piekłam go na wiele sposobów i zawsze coś nie tak. Proszę o pomoc lub przepis, który zawsze się uda. Pozdrawiam

    1. Czy próbowała Pani tego przepisu i także się nie udał? Może spróbuje Pani napisać co nie wyszło, może wspólnie uda nam się poznać przyczynę. Ten przepis jest niezawodny, jeśli tylko wszystko robi się zgodnie z przepisem.

  7. Długo szukałam przepisu na biszkopt, aż trafiłam na tę stronę. Przepis jest genialny, ciasto wyszło mi miękkie i pulchne, a w smaku przepyszne! :)

  8. Witam, fajny przepis Pani podaje – chcę z niego skorzystać ale zastanawiam się jak zwiększyć porcję aby upiec biszkopt na dużej blasze 28×40.
    Czy Pani zdaniem podwoić porcję czy wystarczy 1,5 porcji na taką blaszkę?
    Pzdr!

    1. Jeśli biszkopt ma stanowić podstawę pod krem, owoce i galatetkę wystarczy z podanych proporcji, ale jeśli ma być przekrojony na dwie warstwy przełożone jakąś masą, lepiej będzie powiększyć składniki o połowę, czyli 1,5 porcji.

  9. W czwartek syn ma pożegnalny bal w szkołę chciałam zrobić dzieciakom niespodziankę upiec tort.Wypróbuję Twój przepis Oby się udał.Trzymaj za mnie kciuki no nie Mam zacięcia do pirczenia ciast.

    1. No to zaczynam trzymać kciuki, ale jestem dobrej myśli, bo biszkopt jest naprawdę niezawodny. Najlepiej upiec go dzień wcześniej, lepiej będzie się kroił, a w razie czego będzie czas na poprawki. Pozdrawiam :)

    1. Nie wiem o jak dużej formie mówimy. Jeśli o klasyczne wymiary, tj. około 25x40cm to z podanych składników wyjdzie biszkopt na jedną warstwę ciasta – dobrą pod np. krem, owoce i galaretkę, podobny do np tego, jaki wykorzystałam w cieście pomarańczowiec

  10. Mile Panie . Od lat pieke biszkopt na bazie jajek maki przennej i cukru / 5-6 jak w zaleznosci od wielkosci, 1 szklanka cukru i 1 szklanka maki / – bez proszku i nigdy mi nie opadl i zawsze wyrasta pieknie Tajemnica wyrosniecia jest napowietrzenie jajek z cukrem /wlasciwe ubicie na parze/wstawiam do nagrzanego piekarnika, natomiast czas pieczenia zalezy od wielkosci formy.

  11. Dziś trafiłam na przepis, dziękuję bardzo! Mój pierwszy w życiu biszkopt wyszedł idealnie :) Wysoki, sprężysty i ten zapach…połowa już zjedzona, więc tort zrobię następnym razem ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *