Kasza gryczana z grzybami zapiekana z jajkiem

Z każdym dźwiękiem ulubionej piosenki wydaję się coraz wyżej wznosić ponad ziemią, coraz dalej wydają się codzienne problemy, coraz mniej istotny staje się chłód wpadający przez uchylone okno i deszcz rozpryskujący się na szybie… Oby do wiosny…

W takie dni, jak ten lubię sięgać po kaszę – koniecznie gryczaną – nieco zgrzebną, prostą i niepozorną. Gdy byłam dzieckiem, babcia często ją gotowała. Pamiętam jak uprażoną zawijała w pierzyny – o tak, miało to swój niepowtarzalny urok, jakąś tajemną siłę, że tak głęboko zapadło w mojej pamięci. Pewnie dlatego to właśnie zwyczajna kasza potrafi tak otulić mnie od środka. Właśnie wtedy, gdy bywa smutno i posępnie. W listopadzie, gdy trudno o rozładowanie negatywnych emocji, nie trudno o takie chwile.

Kaszę gryczaną wprost uwielbiam w połączeniu z grzybami, z lekką nutą rozmarynu i majeranku. To baza do kilku dań z mojego repertuaru szybkich obiadów. Tym razem tuż po przygotowaniu zapiekłam ją  z jajkiem – prosto, szybko i tanio. A przy tym absolutnie przepysznie. Polecam!

kasza gryczana z grzybami zapiekana z jajkiem

Kasza gryczana z grzybami zapiekana z jajkiem
Czas Przygotowania
15 mins
Czas Gotowania
20 mins
Czas Całkowity
35 mins
 
Ilość Porcji: 4 os.
Składniki
  • 300 g kaszy gryczanej palonej
  • 300 g grzybów leśnych np podgrzybków - świeżych lub mrożonych
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 35 ml oliwy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 niewielka gałązka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • sól pieprz do smaku
  • po 1-2 jajku na porcję
  • 50 g parmezanu lub wegetariańskiego odpowiednika
Przygotowanie krok po kroku
  1. Kaszę ugotuj na sypko w lekko osolonym wrzątku przez około 12 minut. Odcedź.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  3. Cebulę pokrój z dużą kostkę, czosnek posiekaj. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, czosnek i grzyby z rozmarynem.
  4. Po 2-3 minutach dodaj ugotowaną kaszę i podsmaż chwilę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, płatkami chili i majerankiem.
  5. Naczynia do zapiekania rozgrzej w piekarniku przez kilka minut.
  6. Rozłóż całość do pojedynczych żaroodpornych miseczek lub do jednego naczynia. Zrób lekkie wgłębienia w kaszy i wbij w nie jajka. Oprósz lekko solą i skrop oliwą.
  7. Zapiekaj przez około 20 minut lub do momentu aż jajka się zetną.
  8. Przed podaniem posyp startym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

kasza gryczana z grzybami

kasza z grzybami - obiad na szybko

 

1

3 Odpowiedzi

  1. Kasza gryczana nie jest moją ulubioną kaszą. Twoja propozycja jest tak smakowita, że konieczne muszę wypróbować ją w tej wersji. Być może przekonam się do tej odsłony:)

  2. Kasza gryczana jest jednym z moich nielubianych straw ale w tym wydaniu zrobiła mała rewolucje. Przepis z pewnością będzie często wykorzystywany przeze mnie.

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu