O dobroczynnym wpływie spożywania ryb, głównie tych morskich, o których zalicza się łosoś, mówi się wiele i nie ma osoby, która nie byłaby tego świadoma. Mimo to niestety wciąż bagatelizujemy te informacje. W polskich domach znacznie częściej sięga się po drób i czerwone mięso. Nasze dzieci żywią się głównie kurczakiem na zmianę z wieprzowiną, a nie jest to najlepszy kierunek. Jest tyle innych możliwości, tyle przepisów, tyle składników… Być może lepiej wybrać posiłek bezmięsny niż postawić na stole kolejne nuggetsy z kurczaka lub kotlety schabowe.
Są też ryby… I to właśnie rybę podaję dzisiaj Wam na talerzu. Będzie łosoś w zupełnie niecodziennej odsłonie, a przepis jest z pewnością godny zapamiętania, bo to najlepszy łosoś jakiego kiedykolwiek jadłam. A jest to łosoś w kremowym sosie z suszonymi pomidorami. Jest ryba, są zioła i warzywa. Jest też szybko i smacznie, więc z powodzeniem może być to danie obiadowe z każdy, nawet najbardziej zwariowany dzień tygodnia.

Łosoś w kremowym sosie z suszonymi pomidorami
Składniki
- ok 800g filetów z łososia np. atlantyckiego
- 100 g suszonych pomidorów w oliwie
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki kremówki
- 150 ml bulionu warzywnego lub białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów mielonych lub w płatkach
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- sól pieprz do smaku
- 35 ml oliwy
Sposób przygotowania
- Łososia oczyść i osusz. Podziel na porcje i oprósz solą i pieprzem.
- Cebulę pokrój w cienkie piórka, czosnek posiekaj.
- Na rozgrzaną patelnię wylej 2 łyżki oliwy i usmaż łososia na złoty kolor 1-2 minuty z każdej strony w zależności od wielkości kawałków. Przełóż na talerz.
- Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek.
- Suszone pomidory pokrój w paski i dodaj do cebuli z czosnkiem. Po minucie podlej całość winem lub bulionem. Doprowadź do wrzenia, a następnie zredukuj o połowę.
- Dodaj kremówkę i dopraw chili, mielonymi suszonymi pomidorami, solą i pieprzem. Zagotuj.
- Do sosu włóż kawałki łososia i lekko podgrzej przez chwilę.
- Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.
Przeglądając składniki dania nabrałem wielkiej ochoty na przyrządzenie łososia. Przepis nie jest skomplikowany więc zabrałem się za gotowanie. Jak na pierwszy raz wyszło dobrze choć mam wrażenie, że danie powinno smakowac jeszcze lepiej. BYć może popełniłem mały bład, który naprawie kolejnym razem