Chleb tostowy - Ósmy Kolor Tęczy

Chleb tostowy

 

 

Osobiście wolę ciemny, treściwy chleb. Tak się jednak składa, że tylko ja. Jeden niewielki bochenek takiego chleba starcza mi na kilka dni, więc musi być idealny – do tego poziomu jeszcze nie dotarłam, ale trenuję dzielnie.

Dziś jednak o czymś zupełnie innym, tzn o chlebie, ale nie takim.

Mój koszmar zaczął się już kilka lat temu, będzie z pięć, kiedy to córka rozpoczęła edukację w szkole podstawowej. Kanapki, bułeczki, czegokolwiek by w sobie nie kryły, wracały nietknięte do domu. I tak przeszliśmy przez żmudny etap sewendejsów, parówek w cieście francuskim i kolorowych zawijasków o smaku pizzy pieczonych o 5 rano lub pączków kupowanych (lub nie) w szkolnym sklepiku. Wszystkim wiadomo jak ważne jest śniadanie, ale jak przetłumaczyć to upartej panience – zupełnie nie wiem po kim ma tę brzydką wadę… Niemal przyprawiło mnie to o jakąś nieznaną dotąd chorobę.

W końcu, po kilku latach trafiłam na chleb, który moje ksero zjada i na dodatek samo sobie przygotowuje. Eureka !

Dzielę się więc przepisem i z Wami na pyszny, pachnący, fenomenalnie puszysty i leciutki chleb tostowy. Od kiedy upiekłam go pierwszy raz, przygotowanie tostów wkroczyło na zupełnie inny wymiar, świeży smakuje wyśmienicie nawet bez opiekania – teraz już nie ma odwrotu, kupny chleb nie jest w stanie sprostać naszym potrzebom. Na szczęście jest prosty i przyjemny w przygotowaniu. Pięknie wyrasta, a jeśli przypadkiem zostanie kawałek, co u nas rzadko się zdarza, świetnie sprawdzi się jako pyszna bułka tarta.

 

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 210ml letniej wody zmieszanej z mlekiem w proporcjach 1:1
  • spora łyżka masła
  • 20g drożdży
  • płaska łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • ziarna sezamu do posypania

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać do sporej miski. Zrobić wgłębienie i wkruszyć w nie drożdże. Do Drożdży wlać 3 łyżki letniej wody, dodać cukier i zamieszać. Odstawić na około 15 minut – aż rozczyn się spieni.
  • Dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Zajmie to około 10-15 minut.
  • Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45-60  minut.
  • Po tym czasie ciasto należy odgazować i uformować podłużny bochenek. Włożyć do nasmarowanej olejem małej keksówki i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
  • Wyrośnięty chlebek posmarować mlekiem i oprószyć ziarnami sezamu.
  • Piec w 200°C przez około 30 minut.
  • Po upływie tego czasu chleb wyjąć z foremki i jeśli będzie taka potrzeba, dopiec na kratce. Chleb powinien być rumiany i chrupiący.

 

Moja rada: O tej porze roku bywa chłodno, dlatego też ciasta drożdżowe gorzej wyrastają. Dobrze jest w takim przypadku wstawić ciasto do wyrastania do piekarnika z włączoną żarówką.

 

Smacznego :)

10 Odpowiedzi

  1. fajny chlebek, ja to jadam go albo na slodko, wtedy smaruje maselko, najlepiej zambrowskie i jakis dzemik z lowicza najzcesciej albo na slono z zoltym serem (tylzycki) i szynczeka od kani!! to jest to:)

    1. Odgazowanie ciasta polega na energicznym wybiciu gazów zebranych podczas wyrastania ciasta. Najlepiej wbić w nie pięść, a następnie krótko, ale energicznie zagnieść.
      Do ciasta należy dodać 210ml płynu w sumie, czyli zmieszać mleko i wodę w stosunku 1:1 – pół na pół.

  2. Małgosiu
    jesteś genialna z ta lampką w piekarniku !
    dotychczas nie udawały mi się wszelkiego rodzaju wypieki na drożdżach (może drożdże mnie nie lubią:):) )
    ale teraz jest już si
    dzięki, że jesteś i za wszystkie twoje przepisy
    Pozdrawiam Cię serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *