Tort czekoladowy – idealny i wyjątkowy przepis

Składniki na ten tort czekoladowy kupiłam już jakiś czas temu, ale jakoś się nie złożyło, by go upiec. I tak co kilka dni kupowałam kolejny kubeczek kremówki i tabliczkę gorzkiej, by znów zużyć je do czegoś innego. Może to i lepiej, bo z wypiekiem trafiłam akurat w totalne załamanie pogody. Wtedy, gdy czekolada smakuje najlepiej.

Ten tort czekoladowy jest tak intensywny w swoim smaku i aromacie, że po jego zjedzeniu aż się pachnie czekoladą. Jest też tak dobry, że za żadne skarby świata nie jest się w stanie odmówić choć kawałka mimo tony kalorii, jakich jest dumnym posiadaczem. Nie musiałam nawet starać się o wykwintne dekoracje by był piękny. Sam zapach sprawia, że wszyscy stoją nad nim jak zahipnotyzowani z talerzykami w dłoniach w kolejce po swoją porcję.

Podczas, gdy ja nieudolnie próbowałam zrobić mu zdjęcia, Młoda z drugiej strony przyprawiała torcik o kolejne zygzaki. Ku mojemu przerażeniu po chwili była nie mniej czekoladowa niż sam tort. Zastanawiając się jak można wysmarować stopy czekoladą podczas jedzenia, miałam co robić podczas wieczornej kąpieli. Ile za to było radości… Jej uśmiechnięta buzia to dowód na to, że tort był pyszny, jak też na to, że brudne dziecko, to szczęśliwe dziecko – poziom szczęścia wyraźnie rośnie proporcjonalnie do stopnia ubrudzenia… W tym przypadku oba wykresy sięgnęły górnej granicy.

Zapraszam na maksymalnie czekoladowy tort – z puszystego ciasta biszkoptowego z moim ulubionym, choć mega kalorycznym kremem.

3.89 z 27 głosów

Tort czekoladowy

Kremowy, aromatyczny i niezwykle intensywnie czekoladowy tort, który uda się w każdej kuchni.
Porcji 12 porcji
Czas przygotowania 1 hr
Czas gotowania 40 mins

Składniki

na ciasto biszkoptowe:

  • szklanka mąki tortowej
  • szklanka cukru
  • 5 dużych jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki octu winnego
  • 35 g ciemnego kakao
  • szczypta soli

na krem czekoladowy:

  • 200 g prawdziwego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 330 g śmietany 30%
  • łyżka ciemnego kakao

Sposób przygotowania

Biszkopt:

  • Żółtka oddzielić od białek.
  • Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dosypując cukier dalej ubijać gęstą pianę. To najważniejszy etap przygotowywania biszkoptu, więc należy się przyłożyć.
  • Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet i energicznie zamieszać łyżką. W jednej chwili żółtka się spienią i ubiją na jasną, kremową pianę. Panię tę połączyć na niskich obrotach miksera z białkami.
  • Mąkę i kakao przesiać do miski i wymieszać.
  • Stopniowo (dzieląc na 2-3 razy bardzo delikatnie połączyć z masą jajeczną używając łyżki - nie miksera.
  • Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche. Wyłożyć masę i wygładzić.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez ok 40 minut lub do suchego patyczka.
  • Ostudzić. Zimne ciasto wyjąć z tortownicy.

Krem czekoladowy:

  • Kremówkę ubić i odstawić, by nie była zbyt zimna - wszystkie składniki kremu powinny mieć zbliżoną temperaturę, by zapobiec zwarzeniu.
  • Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej zbytnio jej nie podgrzewając, tylko, by się rozpuściła, a następnie przestudzić.
  • Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem i kakao na gładką masę. Stale ucierając dodać stopniowo przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę i chwilę ucierać.
  • Stale ucierając, dodawać po łyżce śmietany aż krem będzie puszysty. W tym momencie lubi zacząć się lekko rozwarstwiać, dlatego dobrze mieć garnek z kąpieli wodnej w pogotowiu. W takim przypadku, stawiamy miskę z kremem nad letnią kąpielą wodną i mieszamy dość energicznie. Po chwili mieszania krem powinien z powrotem stać się aksamitny i gładki. Od razu przystępujemy do dekoracji, ponieważ schłodzony krem dość mocno tężeje.

Dekorowanie tortu:

  • Całkowicie ostudzony biszkopt kroimy na 3 lub 4 placki.
  • Każdy placek smarujemy kremem, jak to zwykle robi się przygotowując tort.
  • Wierzch i boki smarujemy obficie i dowolnie dekorujemy - mój został potraktowany wypukłą stroną stołowej łyżki.
  • Schłodzić.
  • Przed podaniem wyjąć z lodówki na kilka minut, by krem zmiękł.
Okazja: Deser, Przyjęcie
Rodzaj dania: Ciasta
Słowa kluczowe: biszkopt, czekolada

 

Join the Conversation

  1. Wstydź się ! Tak kusić z samego rana :)

    1. Pastelle Author says:

      Lepiej z rana niż z wieczora ;)

  2. Czy ocet winny można zastąpić spirytusowym?

    1. Pastelle Author says:

      Można :)

      1. Grażyna says:

        Dziękuję Ci za ten przspos

      2. a co mam zrobić z kakaem

        1. Małgosia Author says:

          Raz dodajemy do biszkoptu razem z mąką, a drugi raz do kremu, podczas ubijania masła z cukrem pudrem.

        2. Z przepisu urzylam tylko krem. Tylko zredukowalam ilosc cukru. Krem idealny. Latwo sie robi, super smaruje i swietnie smakuje. Nie rozwarstwia sie podczas robienia.

  3. Oj przepysznie wygląda ten torcik. Uwielbiam czekoladę, uwielbiam piec torty- może by tak sprawić sobie?;P Nie, bo za tydzień muszę zmieścić się w sukienkę. Nie kuś;P:)
    Pozdrawiam

    1. Pastelle Author says:

      No cóż, nie będę kłamać. Nie jest to dietetyczny torcik, ale od jednego kawałka jeszcze chyba żadna sukienka się nie skurczyła ;) hihi

  4. No i dostałam ślinotoku a do końca pracy jeszcze tyle godzin… dziś kupię składniki ale domownicy na tort poczekają do weekendu, może przepisy na takie smakołyki to lepiej w piątek wrzucać?;)

    1. Pastelle Author says:

      Ależ już „prawie” piątek ;)

  5. Nic dodać nic ująć :)
    Zapraszam na: szybkie-gotowanie.blog.pl

  6. marzena.dabek says:

    Na pewno wypróbuję ten przepis na tort bo patrząc na te zdjęcia ślinka mi cieknie :D ciekawe czy udało by się zrobić go z kremem o innym smaku np wiśniowym…albo pomarańczowym…

    Zapraszam do siebie może też znajdziesz coś co Cię zaciekawi
    perfekcyjnapanidomu87.blog.pl/

    1. Pastelle Author says:

      Przepis na biszkopt jest taki uniwersalny, nie dodając kakao uzyska się białe ciasto, a co do kremu to pełna dowolność, ale muszę porządnie pomyśleć nad tym pomarańczowym kremem o takiej samej konsystencji – dziękuję za pomysł, będę miała nad czym myśleć przez weekend podczas pracy ;)

  7. Czekolada i wszystko co czekoladowe pyszne jest, i nie ma sensu się przed tym bronić. Ja się nie bronię wcale, ślinka mi cieknie i zastanawiam się, kiedy będzie okazja do upieczenia tortu…

    1. Pastelle Author says:

      „bez okazji” to najlepsza okazja ;)

  8. ~Agnieszka says:

    Pyszny i łatwy do zrobienia! Warto spróbować!

  9. Na jaka forme jest ten przepis na biszkopt ?:)

    1. Małgosia Author says:

      22-23cm średnicy

  10. krem nie będzie się rozwarstwiać jeśli rozpuszczoną czekoladę połączysz z płynną kremówka, schłodzisz i dopiero wtedy ubijesz i na koniec dodasz masło :-)

    1. A maslo nie stezejecza sxybko w zimbej kremowce z czekolada?

    2. A maslo nie stezeje za szybko w zimnej kremowce z czekolada?

  11. Genialny biszkopt. Jeszcze tak prostego i tak szybkiego nigdy nie robiłam ;) Wprawdzie masę zrobiłam śmietanowo-mascarponowo-białoczekoladową, ale całość wyszła pycha. Pozdrawiam!

    1. Małgosia Author says:

      Dziękuję :) Masa brzmi przepysznie :)

  12. dzieki za odpowiedź a czy można nie dodawać octu?:) i jeszcze jedno pytanie… czy tort jest baaardzo słodki?:P

    1. Małgosia Author says:

      Tort jest przede wszystkim bardzo czekoladowy, dopiero później słodki :) Co do octu, nie próbowałam nie dodawać, ale dzięki niemu żółtka pięknie ucierają się na pianę, a biszkopt jest puszysty i lekki. Po upieczeniu nie jest wyczuwalny.

  13. a czym najlepiej nasączyc biszkopt?:)

    1. Małgosia Author says:

      Najprostszy poncz do nasączenia biszkoptu to sok wyciśnięty z cytryny rozcieńczony wodą 1:1 i dosłodzony do smaku. Można cytrynę zastąpić pomarańczą, dodać alkoholu np. amaretto, wiśniówki, rumu lub neutralnego spirytusu dla zaostrzenia smaku. Może to być mocna herbata z odrobiną rumu, a nawet słodka kawa. Rozwiązań jest naprawdę wiele. Wszystko zależy od tego co lubimy, jaki efekt chcemy osiągnąć i kto ma jeść nasz tort. Jeśli tort ma być spożywany przez dzieci, oczywiste jest, że musimy zrezygnować z alkoholu.

  14. dziekuje bardzo za podpowiedzi mam nadzieje ze tort mi sie uda :)

  15. ale cudowny przepis :) sama muszę w końcu coś umieć, bo tak nie ładnie ;)

  16. Zrobiłam ten tort ale jestem rozczarowana… Tak wychwalony ładnie pięknie a wyszła sama gorycz… Chodzi o masę… Jest tak gorzka pomimo dodania troszkę więcej cukru pudru… Masakra…

    1. Małgosia Author says:

      Pierwszy raz spotykam się z taką opinią na temat tego kremu, nie wiem co poradzić i jaka mogła być przyczyna nadmiernej goryczy. Przykro mi, że spotkał Cię zawód, ale obawiam się, że to kwestia preferencji smakowych, które absolutnie nie podlegają dyskusji. Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.

    2. Wszystko zależy od czekolady. Gorzka gorzkiej nie równa. Podejrzewam, że dodałas czekoladę o zbyt wysokim stężeniu kakao. Daj ciastu jeszcze jedną szansę, a zobaczysz, że zmienia zdanie :) a ja dziś robię to cudo na 3cie urodziny Córeczki. Ponieważ w słodyczach uznaje tylko wyroby w kolorze „bąziowym” (przypadłość po mamie), a więc lody, ciasta, torty, ciasteczka, natknęłam się dlatego na ten przepis. Zapowiada się pysznie :) pozdrawiam!

      1. Agnieszka says:

        To jakiej najlepiej użyć czekolady. Ile ma mieć % kakao?

        1. Małgosia Author says:

          minimum 60%

  17. Tort oprócz tego że wygląda rewelacyjnie jest świetny w smaku…u mnie wszyscy go chwalili…przepis pierwsza klasa….dziekuję :)

    1. Małgosia Author says:

      Cieszę się, że tort smakował rodzince. Dziękuję za włączenie się do dyskusji :)

      1. 330g śmietany 30% czyli 330ml ??

        1. Małgosia Author says:

          Jednostki są podane w gramach.

  18. Chciałabym sie spytać, czy moge dodać normalna czekoladę a nie gorzka i czy wtedy muszę zmniejszyć ilośc cukru pudru?
    Dziękuję

    1. Z czekolada mleczne rzeczywiście masa będzie slodsza.można dodać odrobinę mniej cukru, ale.nieznacznie ze względu na zmianę w strukturze i konsystencji. Osobiście polecam jednak czekoladę gorzką lub deserowa.

  19. ~Joanna says:

    Dzisiaj spróbuję zrobić Twój torcik jako niespodziankę dla mojego włoskiego prawie-zięcia.Dam znać czy się udał ☺ Pozdrawiam!

  20. Świetny przepis. Mąż zrobił tort na urodziny synka. Wszyscy się zachwycali. Mniam.

  21. Wspaniały przepis – masa pyszna, biszkopt pięknie wyrasta. Polecam :)

  22. Pani Małgorzato, od jakiegoś czasu często tu wpadam i obserwuję… szukam… czytam… Pani blog jest unikalny (w przeciwieństwie do tzw. kultowych blogów, gdzie przepisy są często wymysłem marketingowym a nie kulinarnym). I dlatego życzę Pani wielu sukcesów… spektakularnych sukcesów.
    P.S.: czekoladowy… najlepszy biszkopt i fantastyczny krem. Pozdrawiam :-)

    1. Małgosia Author says:

      Pani Ingo, bardzo, bardzo dziękuję za miły i motywujący komentarz. Bardzo się cieszę, że chętnie odwiedza Pani mój blog i korzysta z przepisów. Zapraszam jak najczęściej :)
      Pozdrawiam ciepło, Małgosia.

  23. Ale to wygląda obłędnie, do kawki jak znalazł :) Może żona mi zrobi ;)

  24. Na jak dużą tortownicę jest ten przepis? (ps możliwe, że jest napisane, a nie widzę :))

    1. Małgosia Author says:

      22-24cm

  25. Ile powinno być tego ponczu by ciasta nie przemoczyć i żeby nie było suche ?? Biszkopt pięknie wyrósł Upiekłam go w formie 27 cm a i tak śmiało podzielę go na 3 blaty. Teraz działam kremik.

    1. Małgosia Author says:

      Zazwyczaj lekko skrapiam, po około 2-3 łyżki na warstwę. Przy 27cm pewnie wyjdzie z 1/2-2/3 szklanki. Nie przepadam za mocno mokrym biszkoptem.
      ps cieszę się, że biszkopt tak pięknie wyrósł :)

  26. W którym momencie dodać kakao do kremu??

    1. Małgosia Author says:

      ja dodaję do masła z cukrem podczas ubijania, aby dobrze się rozprowadziło.

  27. Zrobiłam na trzecie urodziny Córeczki, a dziś robię na czwarte:-) ten tort to poezja smaku, obłędnie czekoladowy. Smakował nawet komuś, kto nie znosi masła :-) bardzo Pani dziękuję za przepis, który wylądował w przepisniku rodzinnym. Mam tylko jedno pytanie: co z tą łyżka kakao do masy? Gdzie i kiedy ją dodać? Pozdrawiam!

  28. Zrobiłam na trzecie urodziny Córeczki, a dziś robię na czwarte:-) ten tort to poezja smaku, obłędnie czekoladowy. Smakował nawet komuś, kto nie znosi masła :-) bardzo Pani dziękuję za przepis, który wylądował w przepisniku rodzinnym. Pozdrawiam!

  29. Szklanka ile ma gram czy mililitrow w Pani przepisie?

    1. Małgosia Author says:

      zawsze 250ml

  30. Najlepszy krem jaki kiedykolwiek jadłam! Zawsze go używam do robienia tortu :) Ale fakt…. meeeeega słodki!!! Dlatego na blaty biszkoptu kładę również kwaśna z czerwonych owoców konfiturę żeby przełamać ten smak ;) pozdrawiam!!! :)

  31. Już po zdjęciu widzę, że smakuje wyśmienicie, czekoladowy raj :)

  32. Desperacko szukałam Twojego przepisu w internetach…robilam go miesiąc temu na urodziny siostrzeńca. Dziś również będzie urodzinowy tylko, ze dla narzeczonego, który wręcz uwielbia czekoladę. biszkopt wychodzi wręcz idealny…za pierwszym razem jednak przełożyłam go bita śmietana…Dziś będzie czekolada 100 na 100 ? pozdrawiam ?

    1. Małgosia Author says:

      Ojj tak, po przeprowadzce na nowy adres wynikło kilka niedogodności ze starymi odnośnikami. Bardzo się cieszę, że jednak udało Ci się mnie znaleźć i mam nadzieję, że w nowym miejscu będzie już tylko lepiej :)

  33. Zdecydowanie mój ulubiony przepis na tort! Robiłam go już kilkakrotnie, zawsze od razu znika. Nawet moja superwybredna kuzynka go uwielbia. Pozdrawiam!

    1. Małgosia Author says:

      Bardzo się cieszę, u nas też to jeden z najczęściej powtarzanych tortów :)

  34. Mam jeszcze pewne pytanie: czy mogę zamienić śmietanę 30% na 36%? Wydaje mi się, że nie powinno być problemu, ale wolę się upewnić ;)

    1. Małgosia Author says:

      Jak najbardziej można, 36% będzie nawet lepsza :)

  35. Niestety, nikomu nie smakował :-( niby wszystko poprawnie, ale ponad połowa wylądowała w koszu :-( wracam do bitej śmietany.

  36. Pieczone w termoobiegu czy normalnie?

    1. Małgosia Author says:

      Ten był pieczony bez termoobiegu. Z termoobiegiem proszę zmniejszyć temperaturę o 10-15 stopni i też będzie ok.

  37. A jakby przełamać smak frużeliną z czereśni?

    1. Małgosia Author says:

      Na 100% będzie pyszny

  38. czy tort może stać dzień? ;)

    1. Małgosia Author says:

      W lodówce, bez problemu.

  39. biszkopt trzeba nasączyć, czy może być bez nasączania? ;)

    1. Małgosia Author says:

      Nie zawsze nasączam, ale nasączony jest smaczniejszy.

  40. Zastanawiam się czy mogę na warstwy kremu dołożyć jeszcze świeże owoce np: maliny, jeżyny – tak dla przełamania smaku. Nie zrobi się „błotko”? :)

    1. Małgosia Author says:

      Można dodać, krem ładnie tężeje w chłodzie, więc nic się nie rozplynie. Trzeba tylko pamiętać, że z malinami tort będzie ogólnie mniej trwały, bo to bardzo delikatne owoce.

  41. Jak zwykle rewelacyjny, zachwyca każdego, dziś piekę go na urodziny wnuczki. Takie miała życzenie „babciu, ten tort z paluszkiem”

  42. Super, właśnie zrobiłam swój pierwszy tort w życiu, czy będzie smakować okaże się jutro ale raczej nie mam co do tego wątpliwości Pozdrawiam i dzięki za pomoc

  43. Pierwszy raz w życiu robiłam tort i wybrałam właśnie ten przepis. Wyszedł wspaniale. Super przepis.

    1. Czy kąpiel wodna ma być faktycznie letnia? Czy to pomoże w razie rozwarstwiania? Kąpiel wodna zawsze kojarzyła mi się z gorącem stąd moje wątpliwości 😉

      1. Małgosia Author says:

        Letnia, nie gorąca w tym przypadku. Zbyt ciepła woda spowoduje, że krem zupełnie się rozpłynie.

  44. Lilianna says:

    Hej! Chciałam zapytać o rozmiar formy, w jakiej należy upiec tort? Pozdrawiam, Lilka

    1. Małgosia Author says:

      Najlepsza będzie tortownica o wymiarach od 20cm -23cm.

  45. Niestety bardzo się rozczarowalam, biszkopt wyszedł bardzo smaczny ale krem zdecydowanie za słodki i gorzki od czekolady i twardy, szkoda, pierwszy raz robiłam czekoladowy bo to moje męża ulubiony ale nigdy więcej zdecydowanie smaczniejszy byłby ten biszkopt poprostu z bitą śmietaną.

  46. Wykorzystałam krem z tego przepisu (biszkopt kakaowy z przepisu Teściowej) i efekt był boooski! Dziekuje, na stałe zagości w mojej kuchni – był lekki, puszysty i porównywany do musse au chocolat. Użyłam gorzkiej Wedla, jak zawsze do wypieków, gorycz niewyczuwalna.

  47. Biszkopt pyszny ale do kremu następnym razem dam mniej śmietanki. Krem się zwarzył, uratowałam go tak jak było opisane ale po kilku minutach znowu się zwarzył. Przy takiej ilości śmietanki smak czekolady zanika. Zobaczymy jak wyjdzie całość ale pewnie będzie bardzo dobry :-)

  48. Krem po schłodzeniu w lodówce twardnieje jak czekolada i nie mięknie.Najgorszy jaki dotychczas zrobiłam i absolutnie nie polecam

  49. Krem po schłodzeniu w lodówce twardnieje jak czekolada i nie mięknie.Najgorszy jaki dotychczas zrobiłam i absolutnie nie polecam

  50. Tort przepyszny.biszkopt bardzo dobry.do kremu dodałam mniej masła a czekoladę rozpuściłam z częścią kremówki dzięki czemu czekolada była kremowa.czekoladę miałam z lidla ale przełamałam częściowo mleczną ze względu na gusta dzieci.krem wyjątkowy naprawdę. Uwielbiam robić torciki na domowe przyjęcia i ten krem jest wart pracy aczkolwiek perspektywa zwarzenia kremu i jego podgrzewania jest zniechecajaca. Mi się nie zwarzyl na szczęście. A miałam jeszcze wiśnie z wiśniówki. Połowa dla dzieci połowa dla dorosłych.pycha.

    Załącznik

  51. Czy ten krem nie rozpuści masy cukrowej?

    1. Małgosia Author says:

      To krem typu ganache i wiele osób stosuje go pod masę cukrową. Osobiście nie próbowałam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close