Hiszpańskie ciasto cytrynowe.

 

Czasem przychodzi ochota na coś słodkiego tu i teraz, po prostu natychmiast. Najczęściej okazuje się wtedy, że przez pudełko z łakociami przeszło tornado, pozostawiając tylko puste, lepkie papierki. W takiej chwili zadowoliłabym się nawet miętówką, ale i one zniknęły w magiczny sposób.

Ciasto, które dziś prezentuję jest idealne właśnie na takie chwile. Można się nim raczyć już po 30 minutach od chwili, gdy zaczęło się o nim myśleć. spędza zaledwie 15 minut w piekarniku, jest więc tez dobrym rozwiązaniem na zaspokojenia potrzeby pieczenia domowego ciasta w upalny dzień, bo gorący piekarnik nie zdąży zamienić domu w piekło. Na koniec dodam tylko, że ciasto intensywnie pachnie i smakuje cytryną, jest miękkie, wilgotne i nie ma mowy, żeby się nie udało.

Zapraszam na kawałek ciasta cytrynowego rodem ze słonecznej Hiszpanii.


Składniki (na blachę 30x40cm):

  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 cytryna
  • 150g cukru pudru

Przygotowanie:

  1. masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodać jajka i ucierać jeszcze chwilę.
  3. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórkę startą z 1 cytryny i wymieszać. (cytryna powinna być wcześniej sparzona i dokładnie wyszorowana)
  4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczeni. Ciasto rozsmarować na całej powierzchni blachy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec przez 15 minut. Ciasto powinno uzyskać jasno złoty kolor.
  5. Cukier puder utrzeć z sokiem z 1 cytryny drewnianą pałką na gładki lukier. Jeszcze gorące ciasto posmarować całym otrzymanym lukrem.
  6. Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem (pominęłam ten etap, ponieważ zużyłam resztę cukru do lukru, ale ciasto na tym zupełnie nie ucierpiało)

 

qué aproveche :)

Join the Conversation

  1. Hiszpania jest krajem moich marzeń i snów ;D Także hiszpańskie ciasto, cóż mogę powiedzieć mmm ; ) Zwłaszcza, że robi się je tak szybko i jest idealne na „mały cukrowy głód” cynamon.blogujaca.pl

  2. Mniam :) Wygląda bardzo smakowicie, w dodatku jest szybkie i proste… Z pewnością spróbuję, tym bardziej, że uwielbiam cytrusowe smaki :)

    1. Pastelle Author says:

      Polecam, przepis jest naprawdę godny wypróbowania :)

  3. W końcu znalazłam te wolne 15 minut na przygotowanie i kolejnych 15 na pieczenie. Efekt BOSKI!!!!!!! Uwielbiam wszystko co cytrynowe a w szczególności ciasta a to wstępuje do kanonu moich ULUBIONYCH. Pyszne, kwaśne i mokre!!!
    POLECAM :)

    1. Pastelle Author says:

      Super, cieszę się, że posmakowało :) Warto na to ciasto poświęcić tyle czasu :D

  4. Hej. Fajny przepis, ale osobiście zrobiłam dla dzieciaków z pół szklanki cukru i wyszło. Jak dla mnie w przepisie za dużo cukru.

    Pozdrawiam

    1. Pastelle Author says:

      Ilość cukru w zasadzie nie wpływa na efekt wypieku. Również często zmniejszam jego ilość. Cieszę się, że smakowało :)

  5. czy to ciasto można upiec w formie babki lub w keksówce? i czy trzeba wtedy jakoś zmienić czas pieczenia?

    1. Małgosia Author says:

      Myślę, że można upiec ciasto w keksówce, choć prawdopodobnie będzie mniej nasączone syropem/lukrem, co może zmienić jego smak i konsystencję. Ze względu na grubszą warstwę ciasta na pewno trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia i piec do tzw. „suchego patyczka” – po ok 35 minutach sprawdzałabym. Zmniejszyłabym też temperaturę do 180 stopni.

      1. dzięki za szybką odpowiedź :) zabieram się do pieczenia bo smakowicie wygląda :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close