Czasem przychodzi ochota na coś słodkiego tu i teraz, po prostu natychmiast. Najczęściej okazuje się wtedy, że przez pudełko z łakociami przeszło tornado, pozostawiając tylko puste, lepkie papierki. W takiej chwili zadowoliłabym się nawet miętówką, ale i one zniknęły w magiczny sposób.
Ciasto, które dziś prezentuję jest idealne właśnie na takie chwile. Można się nim raczyć już po 30 minutach od chwili, gdy zaczęło się o nim myśleć. spędza zaledwie 15 minut w piekarniku, jest więc tez dobrym rozwiązaniem na zaspokojenia potrzeby pieczenia domowego ciasta w upalny dzień, bo gorący piekarnik nie zdąży zamienić domu w piekło. Na koniec dodam tylko, że ciasto intensywnie pachnie i smakuje cytryną, jest miękkie, wilgotne i nie ma mowy, żeby się nie udało.
Zapraszam na kawałek ciasta cytrynowego rodem ze słonecznej Hiszpanii.
Składniki (na blachę 30x40cm):
- 200g masła
- 200g cukru
- 200g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 cytryna
- 150g cukru pudru
Przygotowanie:
- masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Dodać jajka i ucierać jeszcze chwilę.
- Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórkę startą z 1 cytryny i wymieszać. (cytryna powinna być wcześniej sparzona i dokładnie wyszorowana)
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczeni. Ciasto rozsmarować na całej powierzchni blachy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec przez 15 minut. Ciasto powinno uzyskać jasno złoty kolor.
- Cukier puder utrzeć z sokiem z 1 cytryny drewnianą pałką na gładki lukier. Jeszcze gorące ciasto posmarować całym otrzymanym lukrem.
- Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem (pominęłam ten etap, ponieważ zużyłam resztę cukru do lukru, ale ciasto na tym zupełnie nie ucierpiało)
qué aproveche :)
Hiszpania jest krajem moich marzeń i snów ;D Także hiszpańskie ciasto, cóż mogę powiedzieć mmm ; ) Zwłaszcza, że robi się je tak szybko i jest idealne na „mały cukrowy głód” cynamon.blogujaca.pl
Mniam :) Wygląda bardzo smakowicie, w dodatku jest szybkie i proste… Z pewnością spróbuję, tym bardziej, że uwielbiam cytrusowe smaki :)
Polecam, przepis jest naprawdę godny wypróbowania :)
W końcu znalazłam te wolne 15 minut na przygotowanie i kolejnych 15 na pieczenie. Efekt BOSKI!!!!!!! Uwielbiam wszystko co cytrynowe a w szczególności ciasta a to wstępuje do kanonu moich ULUBIONYCH. Pyszne, kwaśne i mokre!!!
POLECAM :)
Super, cieszę się, że posmakowało :) Warto na to ciasto poświęcić tyle czasu :D
Hej. Fajny przepis, ale osobiście zrobiłam dla dzieciaków z pół szklanki cukru i wyszło. Jak dla mnie w przepisie za dużo cukru.
Pozdrawiam
Ilość cukru w zasadzie nie wpływa na efekt wypieku. Również często zmniejszam jego ilość. Cieszę się, że smakowało :)
czy to ciasto można upiec w formie babki lub w keksówce? i czy trzeba wtedy jakoś zmienić czas pieczenia?
Myślę, że można upiec ciasto w keksówce, choć prawdopodobnie będzie mniej nasączone syropem/lukrem, co może zmienić jego smak i konsystencję. Ze względu na grubszą warstwę ciasta na pewno trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia i piec do tzw. „suchego patyczka” – po ok 35 minutach sprawdzałabym. Zmniejszyłabym też temperaturę do 180 stopni.
dzięki za szybką odpowiedź :) zabieram się do pieczenia bo smakowicie wygląda :)