Kalafior Generała Tso to amerykańskie danie inspirowane kuchnią chińską. Z dodatkiem delikatnego ryżu może stanowić ciekawe wegetariańskie, a nawet wegańskie danie obiadowe, lunchowe lub kolacyjne.
Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw. Bardzo często przygotowuję z niego zupy, piekę w dodatkiem rozmaitych przypraw lub gotuję i podaję pod beszamelem. Próbowaliście kiedyś makaronu z pieczonym kalafiorem? Albo steka z kalafiora? Koniecznie wypróbujcie te pomysły. A jeśli wolicie klasyki, to równie pyszny jest kalafior polany masłem i zrumienioną bułką tartą. Czy może być cos lepszego? Czyste smaki dzieciństwa.
Tym razem postawiłam na pikantne smaki rodem z Azji i przygotowałam kalafior według popularnego przepisu, który wpadł mi w oko już dość dawno, ale nie umiałam się zdecydować, którą jego wersję wybrać. Ostatecznie zdecydowałam się na wersję wegańską, czyli z kalafiorem i zamiast smażenia go w głębokim tłuszczu, upiekłam w piekarniku. Polecam ten sposób i dlatego ten właśnie przepis zamieszczam w mojej kronice kulinarnych przebojów.
To danie zachwyci z pewnością amatorów pikantnych, azjatyckich smaków i tych, którzy lubią warzywne obiady. Upieczone kąski kalafiora wyglądają niczym rumiane kawałki kurczaka, a smakują nawet lepiej niż mięso. To oczywiście moje osobiste zdanie i smakosze mięsa mogą się ze mną nie zgodzić, ale jestem przekonana, że takiego kalafiora zjedzą ze smakiem. Sprawdziłam na moim osobistym mięsożercy ;)

Kalafior Generała Tso
Składniki
- 500 g kalafior świeży
panierka do kalafiora
- 1/2 szklanki mąka ryżowa
- 2 łyżki skrobia kukurydziana opcjonalnie ziemniaczana
- 1 ząbek czosnku
- 20 ml sos sojowy
- 20 ml olej roślinny
- 125 ml wody
- 1/4 łyżeczki soli
sos
- 1 sztuka czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm imbir
- 1 łyżka sriracha lub wg uznania
- 80 ml sos sojowy jasny
- 30 ml octu ryżowego
- 30 ml mirin
- 12 g cukru trzcinowego lub do smaku
- 10 ml oleju sezamowego
- 5 ml oleju roślinnego
- 125 ml wody
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- sól do smaku jeśli konieczna
Sposób przygotowania
- Kalafior podziel na małe różyczki
- Wszystkie składniki panierki wymieszaj. Obtocz w niej dokładnie cząstki kalafiora.
- Ułóż kalafior na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w 185 stopniach C przez około 30 minut.
- Gdy kalafior się piecze, przygotuj sos.
- Paprykę drobno pokrój i przesmaż na oleju roślinnym. Gdy zacznie mięknąc, dodaj starty czosnek i imbir. Przesmaż.
- Do warzyw dodaj sos sojowy, mirin, ocet cukier, sriracha oraz olej sezamowy.
- Gdy całość zacznie intensywnie pachnieć, wymieszaj skrobię kukurydzianą w wodzie i dodaj do sosu. Zagotuj mieszając. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolej niewielką ilość wody. Dopraw do smaku solą jeśli to konieczne (ja nie dodawałam).
- Do gotowego sosu dodaj upieczony kalafior i dokładnie wymieszaj.
- Podawaj z ryżem posypane dymką.
Niedawno testowałam ten przepis i danie wyszło przepyszne. Smakowało całej rodzinie i aż mnie dopytują kiedy zrobię je ponownie. Ostatnio zrobiłam trochę większą porcję i muszę przyznać że nawet odgrzane w mikrofali na drugi dzień smakowało wyśmienicie.
Apetyczny kalafiorek. Ładne zdjęcia
Wygląda na naprawdę pyszne danie :) Tak rzadko u mnie na stole goszczą dania kuchni orientalnej, a można z tej kuchni wziąć i przyrządzić naprawdę smakowite jedzonka ;) Dodatkowo takie danie jak te można śmiało zabrać do pracy i odgrzać w kuchence mikrofalowej i będzie dalej bardzo smaczne.
Uwielbiam kalafiora! Nigdy nie jadłam go w takiej odsłonie, ale muszę przyznać, że ten przepis bardzo mnie zaintrygował. Z chęcią przyrządzę takie danie! Dobrze, że mam nową lodówkę z zamrażalnikiem u góry, więc mogę potem schować jedzenie do środka i mieć obiad na kolejny dzień.
Ja bym pochłonęła z rozkoszą takiego kalafiorka, dla męża natomiast konieczny dodatek mięsny :) lubię eksperymentować z daniami kuchni orientalnej. Niestety nie często mam okazję robić takie dania z powodu braku czasu, ale na szczęście niedługo to się zmieni…;)