Klasyczne guacamole - ze świeżego awokado - przepis klasyczny

Klasyczne guacamole – przepis

Awokado mogłabym jeść niemal codziennie. Staram się zawsze mieć w kuchni choć jeden owoc. Dzięki temu mam zawsze pod ręką pożywne śniadanie gotowe w zaledwie kilka chwil. Guacamole świetnie sprawdza się też jako dip do podjadania z podpieczoną tortillą podczas wieczornego seansu filmowego lub niespodziewanej wizyty znajomych. Zapewniam, że robi znacznie lepsze wrażenie niż sterta nawet najbardziej wytrawnych kanapek, a wymaga o wiele mniej zaangażowania. Dzięki swojej wiosennej barwie bardzo pozytywnie nastraja całe towarzystwo, a przysłowiowa wspólna miska sprzyja długim i wesołym rozmowom.

W sklepach staraj się wybierać dojrzałe owoce. Poznaje się je po tym, że są lekko miękkie, a ich skórka delikatnie ugina się po naciśnięciu. Nie ściskaj jednak zbyt mocno, co może uszkodzić delikatny miąższ awokado. Jeśli nie uda się kupić miękkich owoców, nic straconego. Połóż owoce obok jabłek, ich bliska obecność sprawi, że awokado szybciej dojrzeje. Nie przechowuj natomiast ich w lodówce. Chłód sprawi, że szybciej się zepsują.

Przepisów na guacamole jest wiele. Jak każdy tradycyjny przepis, ma wiele odmian i wiele wariacji. Ja najbardziej lubię je z odrobiną pikantnej chili i świeżą kolendrą, które nadają kremowemu awokado wyrazistości, a także świetnie podkręcają kolor dipu.

Aż chciałoby się krzyknąć: Grasz w zielone?!

 

 

Składniki:  (ok 2 porcje)

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 cebuli (biała lub czerwona)
  • 1 chili
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • sok z 1/2 limonki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek + niewielka ilość do polania dipu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę, chili i kolendrę drobno posiekaj. Nie korzystaj z malaksera – sprawi, że warzywa puszczą sok, który rozwodni i zabarwi guacamole. W zależności od osobistych preferencji dodaj tyle chili ile lubisz. Usuń pestki i błonki, guacamole nie musi być intensywnie pikantne.
  • Ostrym nożem przekrój awokado wokół pestki. Przekręć nakrojone połówki. Uderzając ostrzem noża w pestkę i przekręcając delikatnie usuń pestkę.
  • Usuń skórkę z awokado. Dojrzały owoc bardzo łatwo wydrąża się za pomocą łyżki. Wsuń łyżkę pomiędzy miąższ i skórę. Delikatnie wyjmij miąższ i rozgnieć widelcem. Od razu skrop sokiem z 1/2 limonki, aby zapobiec utlenieniu – ściemnieniu.
  • Połącz awokado z posiekaną cebulką, chili i kolendrą. Skrop oliwą dobrej jakości i wymieszaj.
  • Dopraw do smaku i skrop oliwą.
  • Podawaj najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu z grzankami lub pokrojoną w trójkąty i podpieczoną w piekarniku tortillą.

Smacznego!

12 Odpowiedzi

  1. świetna opcja na śniadanko czy na szybki lunch w pracy, a do tego kilka kropli oliwy, ostatnio zakupiłam tą od develey i jest całkiem niezła, a przy okazji cena jest ok

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *