Sałatka makaronowa z galaretkami drobiowymi - Ósmy Kolor Tęczy

Sałatka makaronowa z galaretkami drobiowymi – letnia wariacja na temat “niedzielnego rosołu”

Kochamy pomidorową, krupnik i ogórkową, ale najbardziej czcimy rosół… Sałatka makaronowa z jego udziałem to nie lada wyzwanie

My też lubimy rosół. Szczególnie ten długo gotowany, aromatyczny i esencjonalny. Pełen mrugających ok i świeżych warzyw i ziół – szczególnie lubczyku i pietruszki. Uwielbiam zapach lubczyku i dodaję do rosołu zawsze, kiedy tylko mam.

Pewnie dlatego mąż tak bardzo mnie kocha…

Oby nie tylko za sprawą lubczyku…

Moja dzisiejsza propozycja powstała przypadkiem i jest swoistą wariacją na temat wyżej wspomnianego rosołu. W miseczce znajdziecie wszystko, co w dobrym rosole znaleźć się powinno. Z tą jednak różnicą, że w upalny, letni dzień (liczę, że w końcu nastaną) z powodzeniem możemy sobie na taką pozwolić bez obawy o rozpuszczenie się od wewnątrz.

A Maggi? Jedni kochają, inni mniej, ale każdy zna jej smak, a wielu wręcz nie wyobraża sobie bez niej posiłku i namiętnie, kropelka po kropelce dopieszcza zawartości swoich talerzy. Postanowiłam więc, że każdej okrągłej drobiowej galaretce zrobię zastrzyk. Po kropelce…

Jak wymyśliłam, tak zrobiłam – zaszalałam, ale myślę, że czasem warto w ten sposób zaskoczyć bliskich czymś nowym i innym. Choć smak znany, forma podania zadziwia…

Sałatka makaronowa z rosołowymi galaretkami

Czas przygotowania: 45 minutes
Czas gotowania: 1 hour 30 minutes
Czas całkowity: 2 hours 15 minutes
Okazja: Sałatka
Porcji: 4 os.

Składniki

  • 1/2 l drobiowego czystego rosołu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • sałata po garści na porcję
  • 1/2 strąka żółtej papryki
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1-2 szalotki lub mała cebula
  • 150 g makaronu pełnoziarnistego
  • oliwa
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • natka
  • Maggi do nastrzykiwania galaretek

Przygotowanie krok po kroku

  • Rosół gotuję na wolnym ogniu z dużą ilością włoszczyzny. Przecedzam. Odlewam 1/2 litra do osobnego garnka. W gorącym rosole rozpuszczam żelatynę. Studzę.
  • Zimny rosół wlewam do woreczka na lód z okrągłymi otworami. Zawiązuję i wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Przelewam zimną wodą. Odstawiam do przestudzenia.
  • Sałatę rwę na kawałki lub używam gotowej mieszanki sałat. Paprykę cienko kroję. Dodaję makaron i mieszam. Skrapiam oliwą i octem balsamicznym. Doprawiam solą i pieprzem.
  • Galaretki delikatnie wyjmuję z folii. Do strzykawki z cienką igłą nabieram Maggi. Nastrzykuję każdą galaretkę odrobiną przyprawy.
  • Sałatkę wykładam do miseczek, na wierzch układam po kilka galaretek. Oprószam natką.
  • Podaję od razu.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

Smacznego!

8 Odpowiedzi

  1. I jak Tutaj nie myśleć cały czas o jedzeniu jeszcze tak pięknie przyrządzonemu. Ahhh Mniamm..

    Bardzo dobry i prosty sposób na obiad lub jak kto woli sałatkę. :))))))



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *