Skrzydełka kurczaka w coca coli – skrzydełka w coli

Sezon grillowy wraz z początkiem maja został oficjalnie rozpoczęty.

W wielu ogródkach zapachniało mimo deszczu dymem, a ja proponuję niemal ekspresowe skrzydełka kurczaka. Choć do ich przygotowania potrzeba woka lub patelni, to nadal okołogrillowa propozycja. Dobra dla tych, których wystraszyła niesprzyjająca aura i nie tylko – skrzydełka w coli.

Na majówce najlepiej przecież smakuje mięsko…

Dzięki wykorzystaniu jednego z najsłynniejszych napojów świata zyskały wyjątkowy, lekko słodki aromat, wzbogacony ostrością dymki i czarnego pieprzu. Pyszne zestawienie obiadowe, którego przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut.

Najlepiej smakują jedzone palcami w towarzystwie sałaty z sosem vinaigrette.

Obudzona przedwcześnie przez poranną burzę, udaję się właśnie na spacer, a Wam życzę udanego majowego wypoczynku.

Zapraszam po przepis!

3 z 2 głosów

Skrzydełka kurczaka w coli

Porcji 4 os.
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 45 mins

Składniki

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1 szklanka coca coli
  • 1/2-1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 dymki

Sposób przygotowania

  • Sos sojowy wymieszać z pieprzem i papryką.
  • Ze skrzydełek odciąć najcieńsze części i odłożyć na rosół. Skrzydełka zanurzyć w sosie sojowym i odstawić na 15 minut w temperaturze pokojowej do zamarynowania.
  • W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać skrzydełka i obsmażyć je przez kilka minut na złoty kolor z każdej strony.
  • Następnie dodać 1 szklankę coca coli i dusić, częściowo przykryte przez 10 minut. Po tym czasie odkryć, potrząsnąć i smażyć do chwili aż płyn zgęstniej i utworzy glazurę, która obklei skrzydełka. Nie powinno zająć to więcej niż 20 minut.
  • Skrzydełka przełożyć na półmisek, posypać posiekaną dymką.
  • Podawać od razu z surówką.
Okazja: Danie główne

 

Join the Conversation

  1. pysznie wyglądają :)

    1. Pastelle Author says:

      Równie dobrze smakują, spróbuj :)

  2. Wiedziałam, że wymyślisz coś ekstra mięsnego na Majówkę:) Szkoda, że u mnie to nie przejdzie, nikt mi w domu nie zje mięsa o słodkawym posmaku.. Za to znowu będę robić Twój chlebek czekoladowy :)

    1. Pastelle Author says:

      A ja z kolei uwielbiam słodki akcent w mięsie. Dobrze, że chociaż chlebem trafiłam w Twój gust :)

  3. O matko i córko! Gosiu, zaczarowałaś tego kuraka.

    1. Pastelle Author says:

      Jeszcze żebym tak umiała zaczarować wyniki lotto ;)

  4. ale ładne zdjęcia!
    kiedyś je jadłam, ale osobiście nie przyrządzałam.
    pozdrawiam!

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję :) Są pyszne i zasmakują nawet tym, co tak jak ja coli nie lubią )

  5. Wygladają bardzo smacznie! :)

  6. Bardzo lubię skrzydełka, a te bardzo zachęcają do spróbowania!

  7. dziś wypróbowałam, rewelacja zwłaszcza dla tych co lubią kurczaka na słodko, pychotka :)

    1. Pastelle Author says:

      Cieszę się bardzo, że smakowało. Polecam również udka w sosie miodowo-musztardowym dwa wpisy dalej :)

  8. Hej :) właśnie robię, dwa pytania : 1 gdzieś w przepisie przepadł ocet z receptury? 2 czy do duszenia i później redukowania dodawać pozostały sos sojowy z marynaty z przyprawami, ja właśnie dodałem, boję się czy ni będzie za słone

    1. i jak wyszły? ja też dzisiaj robię i też nie wiem co z tym octem…chyba trzeba dodać do sosu :-)

    2. Małgosia Author says:

      Rzeczywiście nie napisałam jednoznacznie. Ocet najlepiej dodać na kilka minut przed końcem smażenia, by zdążył nieco odparować i jednocześnie wystarczająco zrównoważyć słodki smak sosu.
      Marynatę dodaję całą.
      ps. proszę wybaczyć, że odpisuję dopiero dzisiaj, ale dopiero teraz udało mi się podłączyć do sieci :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close